Desi Bouterse beëdigd als president van Suriname
Desi Bouterse is donderdag beëdigd als president van Suriname. Onder luid applaus, gejoel en gefluit van een groot publiek werden een glimlachende Bouterse en vicepresident Robert Ameerali ingezworen door de voorzitter van de Nationale Assemblee. Bij de ceremonie, die een halfuur later begon dan gepland, was geen enkel staatshoofd aanwezig.
Na de ceremonie hield Bouterse een toespraak waarin hij zijn plannen voor Suriname uit de doeken deed. Hij begon zijn rede met het bedanken van de vertegenwoordigers van de verschillende landen voor hun aanwezigheid, maar sloeg de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi over.
Bouterse zei onder meer dat Suriname een belangrijke rol in de wereld, met name in Zuid-Amerika en het Caribische gebied moet gaan bekleden, opdat het land een waardige status in de wereldpolitiek krijgt. Ook kondigde hij een 'kruistocht tegen corruptie' aan.
De Nederlandse ambassadeur was aanwezig, ondanks de negatieve uitlatingen van toekomstig minister van buitenlandse zaken Winston Lackin over zijn komst. Andere landen zoals Frankrijk en Verenigde Staten werden ook vertegenwoordigd door hun ambassades. De Amerikanen maanden Bouterse eerder de rechtsstaat en de mensenrechten te respecteren.
De Venezolaanse president Hugo Chávez had eerder aangekondigd dat hij zou komen, maar hij kwam niet opdagen. Er waren de hele week al veiligheidsteams uit Venezuela bezig zijn bezoek aan Paramaribo voor te bereiden. In Chávez' plaats kwam de minister van buitenlandse zaken. Namens buurland Guyana kwam de premier en Brazilië stuurde een minister van Staat.
De plechtigheid vond plaats in de Anthony Nesty Sporthal in de Surinaamse hoofdstad. De plechtigheid kostte iets meer dan een miljoen Surinaamse dollar, ongeveer driehonderdduizend euro, zei de voorzitter van de inauguratiecommissie Ricardo Panka tegen de Surinaamse krant de Ware Tijd.
De 64-jarige Bouterse kwam in 1980 al aan de macht in een militair bewind en maakte Suriname tot een dictatuur. In Suriname loopt nog een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982. Hierbij kwamen vijftien tegenstanders van het militaire bewind om.
Bouterse is in het buitenland, voornamelijk in Nederland, omstreden. Hij is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel en daarom niet welkom.
Desi Bouterse beëdigd als president van Suriname (Foto: Novum)
Het gaat vast nu helemaal goed komen met Suriname...
Humanitarianism is the expression of stupidity and cowardice.
Verder feliciteer ik Suriname! Alleen wel netjes daar blijven als de president toch niet bevalt, hé?
Waar gaat dat land heen!!
kijken of ze nog steeds zo blij zijn dat ze nu niet meer zo nederlands zijn
Ons mooie kikkerlandje heeft daar al genoeg aangericht. Dus ik zou zeggen laat ze die keuze maken.
Ik begrijp volkomen waarom de Surinamers zo reageren als ze doen.
Liever zelf de verkeerde keuze maken,
dan een keuze opgelegd krijgen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken