Pool vaker betrokken bij verkeersongeluk

Terwijl het totaal aantal ongelukken in Nederland vorig jaar daalde, steeg het aantal ongelukken waar een Pool bij is betrokken. Dat schrijft het AD maandag.

Het totale aantal ongelukken nam af met 18,5 procent. Het aantal ongelukken met Polen steeg juist met hetzelfde percentage. Per zes Polen die vorig jaar een ongeluk veroorzaakten bleek er een te zijn die te veel had gedronken. In 2008 was dat nog één op de tien.

De krant vroeg cijfers op bij de politie nadat een Pool vrijdag met zijn BMW bij Heemskerk het spoor op was gereden en frontaal op een trein was gebotst. Hij was op tijd uit de auto gesprongen.

De problemen zijn niet nieuw, er zijn al veel maatregelen genomen om het alcoholgebruik tegen te gaan.. In Limburg worden al folders uitgedeeld onder Poolse arbeiders. De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) deelt ook brochures uit.

Oud-directeur van de VIA Gerlof Roubos wijst er in de krant wel op dat de alcoholproblemen ook kunnen komen door slechte huisvesting en begeleiding van de seizoensarbeiders.