EU: Estland mag euro invoeren in 2011

Het kleine Estland heeft donderdag de steun gekregen van de Europese Commissie om deel te nemen aan de euro. Ondanks een diepe recessie waar het land afgelopen jaar in verkeerde, was het in staat te voldoen aan de strikte criteria voor toetreding. Estland zal het zeventiende land worden waar met de euro kan worden betaald.

Het groene licht van de Europese Commissie komt op een moment dat de euro zich in de ergste crisis ooit bevindt, als gevolg van de economische crisis in Griekenland en een verlies van vertrouwen in de munt door de markt.

De Europese Commissie roemde Estland voor de 'vastbesloten en efficiënte' pogingen de staatsschuld, het begrotingstekort en inflatie binnen de EU-limiet te houden. Eurocommissaris voor economie, Olli Rehn, zei dat Estland zich onderscheidt van andere Oost-Europese landen die ook graag deel willen nemen aan de euro door de 'langdurige toewijding aan een verstandig beleid'. "Estland (...) is op 1 januari 2011 klaar voor de euro", zo zei hij in een verklaring.

De Estlandse minister van economische zaken, Jurgen Ligi, zei dat de deelname aan de eurozone 'geloofwaardigheid creëert'. Bovendien is het een 'sterke stimulans voor de economie' van Estland. De economie van het land is vorig jaar met 14,1 procent gekrompen. Het was een van de sterkste dalingen in de economie in heel Europa. Toch wist het land de inflatie met 0,7 procent onder de limiet van 1 procent te houden. Bovendien was het land in staat het begrotingstekort op 1,7 procent te houden, ruim onder de limiet van 3 procent.

Het land aan de Oostzee krijgt in juli de definitieve uitslag over de deelname aan de euro. Dan zullen de Europese ministers van financiën stemmen over het lidmaatschap.