Alle ambtenaren mogen doorwerken na 65

Alle ambtenaren mogen na hun 65e doorwerken. Tot nu toe gold dat alleen voor ambtenaren die 65 waren geworden na 11 mei 2007, maar die grens is onterecht, heeft een rechter bepaald.

Rijksambtenaren die op hun 65e niet met pensioen willen, mogen sinds enkele jaren blijven doorwerken. Dat gold alleen niet voor ambtenaren die voor 11 mei 2007 de pensioenleeftijd hadden bereikt.

Volgens de Centrale Raad voor Beroep, de hoogste instantie op het gebied van ambtenarenrecht, is het onderscheid tussen oudere en jongere 65-plussers in strijd met Europese regels.

Een ambtenaar die na zijn 65e wil doorwerken, moet daar nog wel een verzoek voor indienen. Het kabinet werkt eraan om dat te veranderen, maar dat is nog niet geregeld. De regering wil graag dat mensen langer doorwerken, om zo de kosten van de vergrijzing op te vangen. Zo besloot oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vorig jaar om het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd als ontslaggrond te schrappen uit de cao voor rijksambtenaren.