'Heetste zomer ooit op komst'

Na de extreem koude en lange winter kunnen we ons nu gaan voorbereiden op een extreem warme zomer. Volgens een klein Brits weerkundig bedrijfje wordt het zelfs de warmste zomer ooit, met temperaturen die boven de 38 graden Celsius uitkomen.

Het bedrijfje bleek al eerder het weer beter te kunnen voorspellen dan de grote jongens. Zij wisten namelijk ook al deze winter goed te voorspellen, in tegenstelling tot de grotere weerkundige bedrijven, die dachten dat het een milde, korte winter zou worden. In het Verenigd Koninkrijk was de winter nog erger dan de onze, zij waren vanaf december bijna constant bedolven onder een witte deken van sneeuw.

Ook bij de vorige zomer wist het kleine Positive Weather Solutions de grote bedrijven zoals het Britse Met Office te evenaren. Met Office voorspelde vorig jaar al een zeer warme zomer, die, zoals Positive Weather Solutions ook voorspelde, heel mild uitviel. Als we de voorspellingen voor de komende zomer van het bedrijfje met slechts vijf werknemers mogen geloven gaat de zomer van 2010 alle records breken. Zelfs het record voor warmste zomer ooit, in 1976, zal hierbij sneuvelen.

"Een extreem hete zomer ligt al enkele jaren op tafel, maar het Met Office gokte op vorige zomer", zo zegt Jonathan Powell, een weerkundige bij Positive Weather Solutions. "Maar nu is het echt tijd om de barbecue uit de mottenballen te halen." Begin augustus zullen we worden blootgesteld aan een hittegolf, terwijl de maanden daarvoor ook al warmer zullen zijn dan normaal het geval is.