Admiraal VS: 'homo's toestaan in leger'

De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, heeft er vandaag op aangedrongen dat homoseksuelen voortaan openlijk in het leger kunnen dienen. Tegen de senaatscommissie voor gewapende strijdkrachten zei hij dat het een kwestie van integriteit is en dat het verkeerd is mensen te dwingen 'te liegen over wie ze zijn om ze hun eigen medeburgers te laten verdedigen'.

Minister van defensie Robert Gates heeft plannen aangekondigd om het huidige beleid van 'niet vragen, niet zeggen', dat stamt uit 1993, te versoepelen. President Barack Obama riep op tot het herroepen van het oude beleid, een verandering die de instemming van het Congres vereist.

De Republikeinse senator John McCain, voorzitter van de senaatscommissie, is fel gekant tegen herziening van het beleid. "Is dit beleid ideaal?" vroeg McCain, zelf een voormalige marineofficier, zich af. "Nee, dat is het niet. Maar het is wel effectief." Ook andere Republikeinen zijn tegen versoepeling van het beleid, zeker op een moment dat de Verenigde Staten in twee oorlogen zijn verwikkeld en te kampen hebben met een terreurdreiging. Democraten zijn wel voorstander van verandering.