Duizenden handtekeningen voor behoud strippenkaart
Ongeveer vijfendertigduizend mensen hebben de petitie getekend voor het behoud van de strippenkaart in het openbaar vervoer. De handtekeningen worden morgenochtend in Den Haag overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer.
De actie is een initiatief van omroep Max, ouderenorganisaties, reizigersorganisatie Rover en vertegenwoordigers van chronisch zieken en gehandicapten. Zij vinden dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) de strippenkaart nog niet mag afschaffen in Rotterdam. Vanaf 11 februari kan alleen nog met de OV-chipkaart worden gereisd in de Maasstad.
Maar ouderen en mensen met een fysieke beperking ondervinden nog veel problemen met het gebruik van de chipkaart, menen de initiatiefnemers. Zo zouden er te weinig oplaadpunten zijn, vergeten veel reizigers uit te checken en is de klachtenafhandeling en informatievoorziening onder de maat.
De organisaties startten daarom twee weken geleden de actie voor het behoud van de strippenkaart. Pas als de problemen zijn verholpen, mag de kaart worden afgeschaft. Tot vanmiddag 17.00 uur konden mensen op strippenkaartmoetblijven.nl de petitie ondertekenen. Dat is bijna 33 duizend keer gebeurd. Ongeveer 1800 mensen hebben daarnaast een papieren petitie ondertekend, meldt een woordvoerder van omroep Max.
Zij verwacht dat het uiteindelijke aantal rond de 35 duizend uitkomt als morgenochtend ook de brievenbus is geleegd. Geen slecht resultaat, aldus de woordvoerder.
De Tweede Kamer praat morgen met Huizinga over de OV-chipkaart. De bewindsvrouw herhaalde vorige week echter dat Rotterdam de strippenkaart wat haar betreft mag afschaffen. De stad voldoet aan alle voorwaarden. En uit evaluaties blijkt dat ook ouderen, blinden en slechtzienden 'positief' zijn over het gebruik van de chipkaart, aldus de bewindsvrouw.