Belgen niet tevreden over Tour

België kijkt met een slecht gevoel terug op de Tour de France, die gisteren werd afgesloten. Slechts drie Belgen slaagden er in om in de afgelopen drie weken in de top tien van een dagklassement te eindigen.

"Wij Belgen hechten veel te veel belang aan wedstrijden uit de tweede klasse," liet Patrick Levefere, ploegleider van Quick-Step, in een reactie weten. Marc Sergeant van Silence-Lotto was iets positiever. "Het voorjaar is de oorzaak. Dat is gewoon te belangrijk voor een Belgische ploeg."

"Hoeveel Belgen kunnen het niveau van de Tour eigenlijk aan?," ging Levefere verder. "Ze willen allemaal prof worden op hun twintigste om twee jaar bij Topsport Vlaanderen te rijden. En daarna? Waar blijven de beloften?"

Het was in elk geval duidelijk dat Lefevere er stevig de balen in had. "De Tom Boonen-story kennen we intussen wel. En met Stijn Devolder kan ik geen vrede nemen. In de zakenwereld zou je je geld kunnen terugeisen. Als Devolder straks in San Sebastian wint of het WK, moet ik natuurlijk zwijgen. Maar wij hadden een overeenkomst. Hij mocht zijn zin doen en kreeg carte blanche voor deze Tour."

Lefevere besloot met de woorden: "Pech, ziektes en koersomstandigheden speelden mee. aar daar verklaar je niet alles mee. We ondergingen de wet van de sterkste."