Budgetlimiet in F1 44 miljoen euro

De FIA heeft bekend gemaakt dat de budgetlimiet in de Formule 1 volgend seizoen 44 miljoen euro zal zijn. In een eerder stadium was er nog sprake van 33 miljoen euro, maar na protesten van de Formule 1-teams is dat nu met elf miljoen verhoogd.

Onder het nu door de World Motor Sport Council vastgestelde bedrag zijn enkele dingen niet inbegrepen. Zo komen de kosten voor de motoren nog bij dit bedrag. Ook zijn de kosten van de hospitality-units, de marketing, de lonen van de coureurs, de boetes en straffen opgelegd door de FIA en alles wat niet van invloed is op het presteren van de auto op het circuit niet inbegrepen bij de 44 miljoen.

De FIA heeft besloten dat de teams die zich aan de budgetlimiet houden meer technische zaken op de auto aan mogen passen. Zo mogen ze verstelbare voor- en achtervleugels hebben en zijn de motoren niet begrensd op een bepaald aantal toeren. Ook mogen de teams die zich houden aan de limiet onbeperkt testen in het winterseizoen en zijn er geen beperkingen aan het gebruik van de windtunnels.

Om te kunnen controleren of de teams zich aan de budgetbeperking houden, zal de FIA een kostencommissie opstarten die scherp toezicht zal gaan houden. Hiervoor moeten drie personen aangesteld worden die zowel in de motorsport als op financieel gebied thuis zijn.

Daarnaast is bekendgemaakt dat de World Motor Sport Council heeft ingestemd met de uitbreiding van het aantal auto's op de startgrid van 24 naar 26.