[F1-teamportret] McLaren

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van McLaren.

Teamnaam Vodafone McLaren Mercedes
Hoofdsponsor Vodafone
Teambaas Martin Whitmarsh (per 1 maart a.s.)
Motor Mercedes-Benz FO 108W
Nationaliteit Brits
Webite www.mclaren.com
Coureur 1 Lewis Hamilton (nr. 1)
Coureur 2 Heikki Kovalainen (nr. 2)
Testcoureurs Pedro de la Rosa, Garry Paffet

Het begin

Het team van McLaren heeft een historische geschiedenis.Het team is opgericht in 1963 door Nieuw Zeelander Bruce McLaren. Pas in 1966 nam McLaren pas deel aan het wereldkampioenschap Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Monaco zat Bruce McLaren achter het stuur van de McLaren Ford M2B. Pas in 1968 behaalde McLaren de eerste overwinning. In 1970 komt er een einde aan het leven van Bruce McLaren. De Nieuw Zeelander crashte tijdens het testen op het circuit van Goodwood. Het team ging door onder de naam van oprichter McLaren en de vele succesen die daar op werden behaald.

McLaren en Honda een succesvol combinatie

McLaren en motorleverancier Honda blijken in 1988 een fantastische combinatie te zijn. Met twee topcoureurs als Ayrton Senna en Allain Prost wonnen zij vijftien van de zestien Grand Prix en werd Senna voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen. Alain Prost eindigde op drie punten als tweede. McLaren veroverde ook de wereldtitel bij de constructeurs. Het team behaalde in dat jaar 199 punten. Ter vergelijking Ferrari eindigde op plaats twee met slechts 65 punten. Ook in 1989, 1990 en 1991 won McLaren zowel het rijders als het constructeurskampioenschap.

The Flying Fin

Mika Pauli Häkkinen begon in 1991 zijn carriere bij Lotus. Nadat de Fin daar twee jaar gezeten heeft maakte hij in 1993 de overstap naar McLaren. Na een aantal middelmatige resultaten in het kampioenschap slaagde hij er in om in 1997 de laatste Grand Prix van dat seizoen te winnen, in Jerez de la Frontera. Maar de jaren

1998 en 1999 werd het jaar van Mika Häkkinen hij won beide kampioenschappen. Mika Häkkinen was tot en met het seizoen 2008 de laatste wereldkampioen voor McLaren. Hij werd opgevolgd door Lewis Hamilton.

Statistieken

Gereden GP's 648
Constructeurtitels 8
Wereldtitels 12
Overwinningen 162
Dubbels 44
Podiumplaatsen 431
Snelste rondes 136
Poles 141

Lewis Hamilton

De Formule 1-carrière van Lewis Carl Davidson Hamilton begon op 18 maart 2007 in het Australische Melbourne. Tijdens de Grand Prix van Australië kwalificeerde Lewis Hamilton zich als vierde en sloot hij uiteindelijk de race op een derde plek af achter zijn teamgenoot Fernando Alonso en Kimi Räikkönen in de Ferrari. Hij was de eerste coureur die in zijn eerste Grand Prix het podium wist te halen sinds Jacques Villeneuve dat deed in 1996.

Hamilton schreef in Spanje geschiedenis door de leiding in het kampioenschap te pakken en bovendien de jongste WK-leider uit de geschiedenis te worden. Het vorige record stond op naam van Bruce McLaren. Tijdens de Grand Prix van Canada slaagde Hamilton er in om zijn eerste pole position te pakken, hij zou een dag later ook de sterkste zijn tijdens de race.

Lewis Hamilton had met nog twee races te gaan twaalf punten voorsprong op teamgenoot Fernando Alonso en zeventien punten op Kimi Räikkönen, terwijl er nog twintig punten te verdienen waren. Normaal gesproken genoeg om de wereldtitel veilig te stellen mits er niks verkeerd zou gaan. Helaas voor Lewis Hamilton ging er in de twee laatste races van het seizoen toch het nodigde mis en eindigde hij met één punt achterstand op Kimi Räikkönen als tweede in het kampioenschap. In december 2007 won Lewis Hamilton nog drie autosport Awards, namelijk Rookie of the Year award, de British Competition Driver en de International Racing Driver.

Begin 2008 maakt McLaren bekend dat Lewis Hamilton zijn contract tot en met het jaar 2012 had verlengd. Het jaar 2008 begon goed voor Hamilton. Hij won de Grand Prix van Australie, maar toch moest de beslissing
vallen in Brazilie. Bijna ging het weer mis voor de Brit. Hamilton moest op de vijfde plaats eindigen om wereldkampioen te worden. Hij werd in de laatste twee ronden ingehaald door Sebastian Vettel en lag toen op de zesde plaats, waardoor hij op 97 punten zou komen te staan. Felipe Massa, die aan de leiding lag, zou met zijn 10 punten extra ook een totaal van 97 punten scoren, maar had meer overwinningen, 5, wat hem het kampioenschap zou geven. In de laatste bocht passeerde Hamilton met veel geluk nog Timo Glock, die vanwege de regenbui bijna geen tractie meer kon vinden, omdat hij niet op regenbanden reed. Hierdoor werd hij alsnog
vijfde en behaalde een eindscore van 98 punten. Met deze uitslag is Lewis Hamilton zowel de jongste als de eerste donkere rijder ooit die een wereldkampioenschap in de Formule 1 op zijn naam heeft geschreven.

Naam Lewis Hamilton
Nationaliteit Brits
Geboren 7-01-1985
Team Vodafone McLaren Mercedes
Vorige teams geen
Aantal gereden GP's 35
Aantal overwinningen 9
Aantal podiums 18
Aantal wereldtitels 1
Aantal poles 13
Aantal snelste ronden 3
Totaal punten GP 207
Website [url=http://www.lewishamilton.com[/url]


Heikki Kovalainen

Heikki Kovalainen begon zijn Formule 1-carrière bij het team van Renault als opvolger van de naar McLaren vertrokken Ferando Alonso. Tijdens de eerste jaar kende Kovalainen veel problemen en pas tijdens de Grand Prix van Japan pakte de Fin voor het eerst een podium plaats. Samen met landgenoot Kimi Räikkönen eindigden er voor het eerst in de historie twee Finnen op een Formule 1-podium.

Half december 2007 tekende Hekki Kovalainen een contract bij McLaren. Net als in 2007 veruilde de Fin zijn plaats met Fernando Alonso die terug keerde bij Renault. Tijdens de Grand Prix van Spanje maakt de Fin een behoorlijke schuiver. In ronde 22 brak het linkervoorwiel en hij belande in de bandenstapels. In Budapest won hij zijn tot dusver enige Grand Prix.

Naam Hekki Kovalainen
Nationaliteit Fins
Geboren 19-10-1981
Team Vodafone McLaren Mercedes
Vorige teams Renault
Aantal gereden GP's 35
Aantal overwinningen 1
Aantal podiums 4
Aantal wereldtitels 0
Aantal poles 1
Aantal snelste ronden 2
Totaal punten GP 83
Website HeikkiKovalainen.net (Fansite)

Submitter:  Bron: FOK!sport