[Voorbeschouwing TdF] 8e etappe

Het Tourpeloton krijgt nog één rit voor de kiezen voor de eerste rustdag. Tussen Saint-Méen-le-Grand en Lorient moet er 181 kilometer worden afgehaspeld.

De kans op een massale aankomst is andermaal levensgroot. Het parcours leent zich ervoor, al zit het er in de beginfase af en toe bovenhands op. Neem de Mûr-de-Bretagne, een helling met een stijgingspercentage van om en nabij de acht procent. Waarschijnlijk is op dat moment al een kopgroepje geformeerd. De samenstelling daarvan is cruciaal. Quick-Step zal allicht proberen een Bram Tankink mee te sturen om niet wéér het achtervolgingswerk te doen. Wellicht laat Davitamon-Lotto het dan ook afweten met drie zeges al in de knip.

Het is onzeker wat T-Mobile gaat doen. De magenta’s kunnen ervoor kiezen de gele trui af te staan aan een type Voeckler, zeker gezien hun beperkte aantal manschappen. Het peloton vertrekt vandaag om 12.25 uur uit Saint-Méen-le-Grand, het geboortedorp van drievoudig Tourwinnaar Louison Bobet. Lorient fungeert voor de achtste keer als finishplaats. De vorige keer, in 2002, lag in Lorient de streep na een individuele tijdrit. Niet Lance Armstrong won die race tegen de klok, maar Santiago Botero. Sergei Gonchar finishte destijds als derde. Andere bekende winnaars in Lorient zijn Fred De Bruyne (1956), Roger Riviere (1960) en Jens Heppner (1998).


Bonificatiesprints:
38 kilometer – Plessala
112 kilometer – Locmalo
142 kilometer – Plouay

Passages Bergklassement:
75 kilometer - Côte de Mûr-de-Bretagne (3e categorie)
78 kilometer - Côte de Saint-Mayeux (4e categorie)
94 kilometer - Côte de Gouarec (4e categorie)
138 kilometer - Côte de Ty Marrec (4e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.

Submitter:  Bron: FOK!