Italie verder na winst op Oekraine

Italie is er in geslaagd de halve finale te bereiken. In Hamburg werd Oekraine verslagen met 3-0 door onder meer twee doelpunten van Luca Toni.

In Hamburg speelden Italië en Oekraïne hun duel met als inzet een plaats bij de laatste vier. Bij Italië ontbraken Marco Materazzi, die een schorsing uitzit na zijn rode kaart tegen Australië, en Alessandro Nesta. De verdediger heeft nog last van een dijbeenblessure en zal niet spelen. Bondscoach Blochin had bij Oekraine weer de beschikking over de eerder geschorsten Vyacheslav Svidersky en Andrei Rusol. Niet aanwezig is Andrei Voronin, zijn plaats wordt ingenomen door Milevskiy.

Italië kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Al in de zesde minuut stonden de Azzuri met 1-0 voor door een doelpunt van Zambrotta. Door een gemiste sliding kwam de Italiaan in balbezit die vervolgens richting het doel van Shovkovsky kon lopen. Zijn uithaal belandde in de linkerhoek van het doel, de doelman kon de bal nog licht toucheren maar niet voorkomen dat de bal achter hem verdween. Met name de voorhoede van Oekraïne had weinig te vertellen. Shevchenko kwam er niet aan te pas en ook zijn collega aanvallers werden nooit gevaarlijk.

De eerste potentiële kans voor Oekraïne was toch voor Shevchenko. Zijn kopbal mistte echter alle richting waardoor één van spaarzame kansjes van de Oost-Europeanen niet tot succes leidde. Een afstandsschot van Timoshuk ging ver naast, Buffon hoefde niet in actie te komen. Ook de Italianen kregen geen uitgespeelde kansen, Perrotta claimde nog wel een strafschop maar de Belgische scheidsrechter zag het prima, er was duidelijk niets aan de hand. Verder bleef het bij een enkele vrije trap waar nooit echt gevaar uit voortkwam. Rommelig spel en veel overtredingen domineerden de eerste vijfenveertig minuten van deze kwart finale. Blochin moest in de eerste helft twee wissels toepassen, allereerst verliet Sviderski het veld. Een minuut voor rust moest ook Rusol het veld verlaten door een voetblessure.

Al vroeg in de tweede helft kreeg Oekraïne een grote kans op de gelijkmaker. Timoshuk kon helemaal vrij inkoppen maar doelman Buffon bracht redding. Door die redding blesseerde Buffon zich nog toen hij met zijn hoofd tegen de doelpaal knalde, hij kon gewoon verder spelen overigens. Oekraine zette daarna meer druk, Italië kwam er niet meer tussen. Dit resulteerde uiteindelijk in twee enorm grote kansen, eerst was het Buffon die redding bracht op een schot van Gusev, in de rebound bracht doelpuntenmaker Zambrotta redding door de bal van de doellijn te trappen.

Een minuut later viel de goal ineens toch aan de andere kant. Totti bracht de bal, na een corner, voor het doel van Shovkovsky waarna Toni zijn eerste doelpunt op dit WK kon binnen koppen. Tien minuten daarna maakte hij ook zijn tweede op aangeven van Zambrotta die een uitstekende wedstrijd speelde. Vanaf de achterlijn zette hij de bal voor waarna Toni er alleen nog maar tegenaan hoefde te lopen.
Daarna geloofde de Squadra het ook wel en speelde rustig de wedstrijd uit. Kansen voor beide teams waren er niet meer. Voor Oekraïne rest niets anders dan de koffers te pakken, Italië is weer een ronde dichterbij de wereldtitel.

Opstelling

Italie: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Barzagli, Grosso, Camoranesi/(67'-Oddo), Gattuso, Pirlo/(67'-Barone), Perrotta, Totti, Toni

Oekraine: Shovkovsky, Nesmachniy, Rusol/(46’-Vaschuk), Sviderskiy/(20’-Vorobeya), Timoshuk; Shelayev, Gusev, Milevskiy(72'-Byelik), Kalinichenko, Vorobei; Shevchenko.

Wedstrijdverloop:

Italië 3 - 0 Oekraïne

6’ Zambrotta (ITA) 1-0
58’ Toni (ITA) 2-0
68’ Toni (ITA) 3-0

15’Sviderski (OEK)
20’ Kalinichenko (OEK)