Vinokourov wint op fameuze Mont Ventoux

Alexander Vinokourov heeft de vierde etappe van de Dauphiné Libéré op zijn naam geschreven. Hij won de etappe naar de fameuze Mont Ventoux. Leipheimer behoudt de leiderstrui.

Met de indrukwekkende zege geeft de Kazak zijn visitekaartje af voor de Tour de France, die over ruim drie weken van start gaat. In zijn kielzog leverde Armstrong een degelijke prestatie door als vierde de finish te passeren.

Om 12.00 uur vertrokken de renners voor een rit over 182 kilometer van Tournon-sur-Rhône naar de legendarische Mont Ventoux, één van de weinige Franse reuzencols waar Armstrong nooit won. Onvergetelijk was zijn cadeautje aan Pantani in 2000.

Omdat de organisatoren van de Dauphiné nog enig mededogen met de coureurs voelden, was de aanloop van deze vierde etappe vlak. Het peloton maakte echter geen gebruik om de krachten te sparen voor de ‘Reus van de Provence’. Integendeel, tijdens de eerste koersuren raasden de renners over de Franse wegen, daarbij nog geholpen door hevige windstoten van de Mistral in de rug.

Dankzij een ontsnapping van zeven man kwam er rust in het peloton. Van die zeven maakten onder meer Jaksche en Vogondy deel uit. De voorsprong werd nooit groter dan vier minuten, door uitstekend werk in de achtervolging van Gerolsteiner en Phonak.

De eerste kilometers op de Ventoux werden in een relatief rustig tempo afgelegd. Na een demarrage van Moreau moesten er echter veel mensen lossen. Moreau zelf viel ook ver terug. Onder de gelosten Klöden en Heras. In de kopgroep bleven intussen Gutierrez en Jaksche als enigen over. Tien kilometer voor de streep verloor ook Armstrong enkele lengtes. Leider Leipheimer maakte daarentegen indruk in het uitgedunde peloton. Op zes kilometer van de meet werden Gutierrez en Jaksche ingelopen door de favorieten.

Dat was het sein voor de Belg Van Huffel om een aanval te plaatsen. Binnen een mum van tijd had hij dertig seconden op Leipheimer, Vinokourov en Gomez-Marchante en zelfs veertig seconden op een groepje met Armstrong. Op het maanachtige gedeelte van de klim kwamen ‘Vino’ en Gomez-Marchante uiteindelijk bij Van Huffel. Het drietal verloor snel tijd op een achtervolgend groepje met Armstrong, dat ook Leipheimer oppikte.

In de laatste kilometer moest Van Huffel lossen bij zijn medevluchters. Driehonderd meter voor het einde plaatste Vinokourov een versnelling die de jonge Spanjaard van Saunier Duval niet kon pareren. Armstrong sprintte nog even weg van de groep met Leipheimer en werd vierde. Botero verloor vandaag meer dan twee minuten.

Morgen is er een opnieuw een zeer lastige etappe. Dan gaan de renners op weg naar Grenoble. Er moeten vele hellingen worden getrotseerd op een afstand van 219 kilometer. Zaterdag volgt er nog een bergrit.


Uitslag vierde etappe:
1. Alexander Vinokourov (Kaz)4.07.23
2. José Angel Gomez-M. (Spa)+ 0.06
3. Wim van Huffel (Bel) + 0.16
4. Lance Armstrong (USA) + 0.37
5. Floyd Landis (USA) + 0.41


Klassement na vier etappes:
1. Levi Leipheimer (USA) 15.19.29
2. Lance Armstrong (USA) + 0.21
3. Alexander Vinokourov(Kaz) + 0.26
4. Floyd Landis (USA) + 0.37
5. Andrei Kashechkin (Kaz) + 2.00