Jefimkin de bloemen, Fédrigo de leiderstrui

Vladimir Jefimkin (Team Barloworld) heeft in Boulogne-sur-Mer de koninginnenrit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Op imponerende wijze soleerde de Rus in de laatste negen kilometer naar de ritwinst. Pierrick Fédrigo (Bouygues Telecom), die op 19 seconden als tweede eindigde, nam de leiderstrui over van Linus Gerdemann (CSC).

In de lastige vierde etappe, over 172 kilometer met start en aankomst in Boulogne-sur-Mer, ontstond na amper drie kilometer koers een grote kopgroep. Acht renners kozen vanuit het vertrek de aanval: de Belgen Preben Van Hecke, Nico Sijmens en de Fransen Damien Nazon, Stéphane Augé, Christophe Mengin en Christophe Laurent. Later zou de Belg Johan Coenen zich ook nog bij het zevental voegen.

Op 35 kilometer van de meet trok van Hecke goed door. Hij kreeg Mengin met zich mee en samen leken ze op weg naar de finish in Boulogne-sur-Mer. Maar het noodlot sloeg toe voor de Belg: een lekke band wierp hem naar achter. Voor Mengin zat er niks anders op dan alleen door te koersen.

Een lastige opgave, want achter hem werd er flink doorgetrapt. Op 14 kilometer van de finish sloten zodoende zeven renners zich aan bij Mengin: Coenen, Van Hecke, Geert Verheyen, Cyril Dessel, Pierrick Fédrigo, Thor Hushovd en Vladimir Jefimkin.

Laatsgenoemde sprong op 9 kilometer van de streep weg bij zijn metgezellen. Met een uiterste krachtinspanning bleef hij zijn zes volgers voor en soleerde hij over de eindstreep in Boulogne-sur-Mer.

Uitslag vierde etappe
1 Vladimir Jefimkin (Rus/Barloworld) 4.39.55
2 Pierrick Fedrigo (Fra/Bouygues Telecom) + 0.20
3 Thor Hushovd (Noo/Credit Agricole) + 0.22
4 Josep Jufre (Spa/Relax) + 0.24
5 Cyril Dessel (Fra/Ag2r) z.t.

Klassement na vier etappes
1 Pierrick Fedrigo (Fra/Bouygues Telecom) 17.31.36
2 Vladimir Jefimkin (Rus/Barloworld) + 0.12
3 Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) + 0.19
4 Petr Bencik (Tsj/Ed' System) + 0.21
5 Linus Gerdemann (Dui/CSC) + 0.22