Regenboogvloek Astarloa duurt voort

Igor Astarloa zit voorlopig nog zonder nieuwe ploeg. Hij heeft een rechtzaak tegen zijn vorige ploeg Lampre aangespannen en interesse van andere topploegen blijft uit.

In het wielrennen wordt vaak gesproken over de vloek die renners ondervinden van de wereldkampioenstrui, de regenboogtrui. Igor Astarloa heft in 2004 in ieder geval geen gelukkig jaar in de regenboogtrui. Bij Cofidis vertrok hij vanwege de dopingperikelen rond die ploeg tussentijds en nu vertrekt hij ook bij Lampre.

Lampre nam hem in het seizoen over en hij tekende een contract tot het einde van 2005 bij de ploeg. Lampre fuseerde echter met Saeco tot Lampre-Caffita en bood de renner een lager betaald contract voor 2005 aan. Astarloa pikt het niet dat zijn oude contract niet wordt gerespecteerd en is naar de rechter gestapt.

Ondertussen is hij op zoek gegaan naar een nieuwe ploeg. Alhoewel hij drie aanbiedingen op zak heeft, lijken die erg mager. Het Italiaans-Zuid-Afrikaanse team Barloworld heeft hem benaderd, maar zal waarschijnlijk in de meeste grote wedstrijden niet aan bod komen. Daarnaast willen twee financiers een team rond Astarloa opzetten, maar de vraag is of ze dat redden voor 2005.

Barloworld lijkt de meeste kans te hebben om de renner te contracteren. Het team is al in onderhandeling met Astarloa's persoonlijke sponsor Valsir voor de uitwerking van de financiële details. Ondertussen heeft de advocaat van Astarloa bij de UCI aangekaart waarom ploegen die niet aan eerdere verplichtingen voldoen in de ProTour worden toegelaten.