Landman wint marathon Heerenveen

De zesde marathon, in de strijd om de KNSB/Essent cup zondag in Heerenveen, is gewonnen door Andries Landman. De Amsterdammer versloeg in de eindsprint van een kopgroep van 19 man Roel van Hest en Arjan Stroetinga.

Door de overwinning nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Miel Rozendaal.

In de wedstrijd over 150 ronden werden er diverse opgroepjes geformateerd. Uiteindelijk wisten negentien schaatsers, onder wie Angenent, Landman, Borst en Van Meggelen na zestig ronden het peloton te dubbelen. Daarna controleerden de koplopers en hun ploeggenoten de wedstrijd.

Nadat Angenent in de finale tot de orde was geroepen door Landmans ploeggenoot Bertjan van der Veen, nadat hij probeerde te ontsnappen uit de kopgroep, toonde Landman zich de snelste in de eindsprint.

" Vorig jaar was ik knecht bij de Frisia-ploeg. In mijn huidige ploeg heb ik een vrije rol. Ik wil zo veel mogelijk aanvallen. Nu heb ik dat wel laten zien" , aldus Landman.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Linda Verdouw die de snelste was in de massasprint. Voor de winnares van de KNSB-cup vorig jaar was dit haar eerste overwinning dit seizoen. Petra Grimbergen en Jolanda Langeland werden respectievelijk tweede en derde. Daniëlle Bekkering eindigde als vierde, en blijft leidster in het klassement.