Belgische topclubs willen nog steeds BeNeLiga

Hoewel er in Nederland nog amper over wordt over gesproken, hebben de topclubs in België de hoop op een BeNeLiga nog niet opgegeven.

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws komen de managers van Anderlecht, Club Brugge en RC Genk aan het woord, en zij zijn een groot voorstander van een nieuwe competitie, wat zij op korte termijn zien als enige redmiddel.

Samen met Anderlecht-manager Michel Verschuren hield de voormalig voorzitter van PSV, Harry van Raaij, een aantal jaar geleden een vurig pleidooi voor een BeNeLiga. Volgens hen moest de markt worden vergroot, anders was zowel het Nederlandse als het Belgische voetbal ten dode opgeschreven.

In ons land is de discussie over een samenwerking tussen Nederland en België inmiddels weggeëbd, de clubs uit de eredivisie hopen nu dat door invoering van play-offs er extra inkomsten komen. De manager van Anderlecht, Herman van Holsbeeck, is ook een voorstander van play-offs. "In Nederland beginnen ze ermee. Zij durven tenminste te veranderen. Bij een betere competitie winnen we allemaal."

Marc Degryse van Club Brugge betwijfelt of het voetbal beter wordt van play-offs. "Je blijft met dezelfde ploegen spelen. Maar we moeten de markt en dus de middelen vergroten. Daarom pleit ik voor de BeNeLiga," aldus de ex-speler van PSV.

Ariël Jacobs van RC Genk sluit zich aan bij Degryse, maar hij plaatst er wel een kanttekening bij. "We zullen een oplossing moeten vinden voor de clubs die uit de boot vallen."

Anderlecht denkt tenslotte dat door de komst van een BeNeLiga jonge Belgische talenten langer kunnen worden behouden. "Hoe kunnen we goede jonge spelers nog motiveren om te blijven? Wat heeft Kompany nog te zoeken in onze competitie?", aldus van Holsbeeck