Cooke boos op Tourorganisatie

Sprinter Baden Cooke, drager van de groene trui, is boos op de organisatie. Hij verwijt de wedstrijdleiding het gemis van een camera gister bij de eerste tussensprint.

Cooke van FDJeux.com was naar zijn mening in Tallard de Australier Robbie Mc Ewen (LOT) te snel af. De wedstrijdleiding wees echter Mc Ewen aan als winnaar van de tussensprint. Cooke: "Ik ben behoorlijk 'pissig'. Ik begrijp 't niet. Dit is de Tour. Waarom zetten ze daar geen camera neer?"

Op de eindstreep wordt de klassering bepaald aan de hand van een finishfoto. Bij de tussensprints maakt de jury echter gebruik van een videocamera, die frame per frame wordt bekeken. Aangezien de sprinters een grote snelheid ontwikkelen, is het mogelijk dat het moment dat de renners de finishlijn aantikken niet op het beeld staat. Daardoor is het mogelijk dat - bij een 'close-finish' - geen uitsluitsel gegeven kan worden. Cooke tekende nog protest aan tegen de uitslag, maar de jury was onverbiddelijk.

Op de eindstreep nam Cooke alsnog revanche op Mc Ewen door hem nipt voor te blijven. Zijn puntenvoorsprong liep echter met een punt terug. "Ik baal behoorlijk. Ik begon de dag met tien punten voorsprong, nu zijn 't er nog maar negen. Ik hoop dat de strijd om de groene trui niet met twee punten wordt beslist", aldus Cooke.