'Veel depressies door huisuitzettingen'

De huizencrisis in de Verenigde Staten leidt niet alleen tot economische problemen, maar is ook een bedreiging voor de gezondheid. Dat stelde hoogleraar Craig Pollack van de Universiteit van Pennsylvania dinsdag naar aanleiding van een onderzoek onder 250 mensen die gedwongen hun huis moesten verlaten.

Bijna de helft van de mensen die hun huis worden uitgezet vertoont tekenen van een depressie, blijkt uit het onderzoek. Ruim een derde voldoet zelfs aan de criteria voor een zware depressie. Volgens het onderzoek is dit percentage uitzonderlijk hoog; uit een eerder onderzoek bleek dat 13 procent van de mensen die in armoede leven aan een zware depressie lijden.

"De huizencrisis is ook een gezondheidscrisis", waarschuwt Pollack dan ook. "We moeten meer doen om te voorkomen dat mensen naast hun huis ook hun gezondheid verliezen." 22 procent van de uitgezette mensen heeft geen ziektekostenverzekering. In 9 procent van de onderzochte gevallen waren hoge kosten voor medische behandelingen de reden dat mensen de hypotheek niet meer konden betalen.