Rel over vingerafdruk in paspoort
Er is een rel ontstaan over de opslag van de vingerafdrukken van alle Nederlanders in een landelijke database. Een aantal juristen en organisaties komen in verweer tegen deze opslag. Zij vinden namelijk dat de regeling de mensenrechten en regels op gebied van privacywetgeving overtreedt.
Nieuw paspoort
Vanaf 21 september worden van iedereen die een nieuw paspoort aanvraagt, vingerafdrukken afgenomen. Deze lichaamskenmerken komen volgens EU-regels in de pas te staan. Nederland gaat echter verder dan dit, door de vingerafdrukken te registreren in een landelijke database.
De officier van justitie kan bij opsporingsonderzoeken gebruik maken van deze gegevens. In principe wordt iedere Nederlander dus als verdachte aangemerkt.
In strijd met mensenrechten?
De komende dagen buigt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève zich over de vraag of deze regeling in strijd is met de mensenrechten.
"Ook het risico van diefstal van deze gegevens door onbevoegden is veel te groot", aldus vicevoorzitter Caroline Forder van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) dat het onderwerp op de agenda heeft gezet.
RFID
De vingerafdrukken worden namelijk opgeslagen op een zogeheten 'RFID-chip'. Dit is een geheugenchip die op ongeveer 10 meter afstand uit te lezen is.
Twee andere burgerrechtenorganisaties, Vrijbit en Privacy First, willen een klacht tegen de Nederlandse Staat indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens deze partijen heeft de overheid 'een grens overschreden'.
Met dank aan RvLaak voor de herschreven submit.
"Mag ik uw legitimatie alstublieft?
...zozo...komt u maar even mee..."
Lôtsj, Tuut, Hin, Kuusj, Poor, Knoup, Gezèt, Boezjie, Sjogkel, Kräölke, Kengkee, Walmoer, Does, Geis, Körref, en als reservegetal Maosbrök!
©Veldeke-kreenk
Lôtsj, Tuut, Hin, Kuusj, Poor, Knoup, Gezèt, Boezjie, Sjogkel, Kräölke, Kengkee, Walmoer, Does, Geis, Körref, en als reservegetal Maosbrök!
©Veldeke-kreenk
hetzelfde heeft eerder de overheidsinstantie die als privacy-waakhond is ingesteld door de overheid zélf, al gezegd: http://www.cbpweb.nl/documenten/med_adv_z2007-00010.shtml
Hier een leuk verhaaltje over de zaken die nu al bijgehouden worden
Als je de afbeelding van een vingerafdruk eenmaal hebt, is het een koud kunstje om daarvan een mal te maken waarmee je vervolgens afdrukken kunt gaan achterlaten. Dus kun je zo schuld op anderen afschuiven als crimineel.
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
what if we don't get caught...
Schijnveiligheid.
Dan zouden meer mensen het moeten doen wil dat effectief worden
Waar het met het hele privacyschending gebeuren in Nederland omgaat is niet wat de overheid nu van je wil weten en met je gegevens kan, maar wat ze straks willen weten en ermee gaan doen. Het grootste probleem is dat de grens nog niet bereikt is. Als je een sprong zou maken van 20 jaar terug naar nu, dan zou je je rot schrikken over hoe de overheid je controleert. De grote vraag is: wat controleert de overheid over 20 jaar. Als het zo doorgaat, dan weet de overheid op elk moment waar je bent, wat je doet en wat je denkt. Een mens kan niet leven zonder de mogelijkheid om zichzelf te zijn. Jezelf zijn is niet mogelijk als er de gehele dag door camera's op je gericht zijn. Je hebt wel degelijk iets te verbergen, namelijk je privacy, je enige mogelijkheid om volledig jezelf te kunnen zijn.
Koningen en keizers waren het ook al.
Onderdrukkers zijn het.
Alleen dit zinnetje al.
Het uitlezen van RFID chips is kinderspel. Kijk naar het debacle met de ov-chipkaart of wat dacht je van deze.
Oh - en typisch dat je mensen in een (krakers) hoekje drukt specifiek om negatieve gevoelens uit te lokken naar deze personen toe. Dat noemen we argumentum ad hominem en is een drogreden.
Maar ik begrijp je punt
Time is the fire in which we burn.
Dit is gewoon een schandalige regeling, een democratie onwaardig. Dit is iets wat in een dictatuur thuis hoort niet in liberaal Nederland.
Maar waarom niet? Ideaal voor de nog zoekende vrouw – neemt plaats op een terrasje met een RFID-scanner en leest van 10 meter afstand wie wat in huis heeft.
Gevolg: minimalisatie van de mogelijkheid op de Pinkeltjesfactor
*is niet zeker of het deze film was*
Niet dat ik crimineel bezig ben ofzo, absoluut niet, maar ik vertrouw de medewerkers van de huidige regeringen absoluut niet.
Deze gegevens kunnen heel eenvoudig misbruikt worden door zowel overheden zelf, maar wat de denken als de gegevens uitlekken?
Het eerste wat er gebeurd als je de VS inreist is, dat er een digitale foto van je wordt gemaakt en een vingerafdruk van je beide wijsvingers.
Dus wat is er nou zo eng aan een extra afdrukje in je paspoort?
Alsof iedereen meteen gevolgd wordt door de Staat.
Er is toch al een grote landelijke database van iedere Nederlander in gebruik. Dus wat maakt dat ene extra stukje info nou nog uit?
Canon 500n | 300D | 30D | 1DmkIII | 24-105mm F/4 L | 70-200mm F/2.8 L | 50mm F/1.8 | 8mm Peleng Fish | 580EX-II | Metz44 | + de rest van de kitlensjes
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken