Reparatie site Brein duurt nog een dag

De stichting Brein, voorvechter voor internetcensuur en copyrightwaakhond voor de entertainmentindustrie, denkt nog zeker een etmaal nodig te hebben om hun gehackte website te repareren en te beveiligen tegen nieuwe aanvallen van buiten. Deze verwachting sprak een woordvoerder van de stichting donderdag uit.

Hackers legden deze week de website anti-piracy.nl van Brein plat. Volgens de woordvoerder is het erg waarschijnlijk dat de aanval rechtstreeks het gevolg is van de rechtszaak die Brein heeft aangespannen tegen de website The Pirate Bay, die toegang verschaft tot zogenoemde torrentbestanden, welke weer verwijzen naar films, tv-series, muziek en games, maar ook legale programmatuur.  Met die bestanden kun je vervolgens middels een Torrentclient de bewuste mediabestanden downloaden. Brein wil bij de rechter afdwingen dat de site in Nederland door ISP's wordt geblokkeerd.

Brein maakte de dagvaarding aan de oprichters van The Pirate Bay wereldkundig via onder meer de eigen site en Twitter en Facebook. Sindsdien is Brein het slachtoffer van een wereldwijde zogeheten distributed denial of service attack, waarbij zoveel aanvragen op de server werden afgevuurd dat de server waarop Brein draait het begaf.  Hackers hebben de site 'grondig vernield', meldt Brein-directeur Tim Kuik. "Het bedrijf dat onze beveiliging doet, heeft fouten gemaakt. Zo stonden er een paar poorten open en De laatste backup die ze hadden gemaakt, blijkt al een jaar oud. Dus we proberen nu alles er weer op te zetten", aldus Kuik. En dat gaat nog wel minstens een dag duren. 

Brein vindt het niet erg dat de site uit de lucht is. "We hebben ons doel bereikt, namelijk dat de Zweedse oprichters van The Pirate Bay op 21 juli verwacht worden op de rechtbank in Amsterdam."
Op de dagvaarding van Brein zeggen ze slechts niets te hebben ontvangen en de vraag is nog maar of de rechter een oproep via Twitter accepteert als dagvaarding.

De drie oprichters van de The Pirate Bay zijn in Zweden al veroordeeld tot gevangenisstraffen en een boete wegens faciliteren van copyrightschending.  De site zelf stond buiten de aanklacht en is in Zweden nog steeds niet verboden.  De oprichters hebben overigens hoger beroep aangetekend in Zweden.  

Eerder vandaag besliste het hof in Zweden dat de rechter tijdens het proces niet bevooroordeeld was waardoor de uitspraak vooralsnog niet nietig zal worden verklaard.  De rechter in de zaak bleek lid van een organisatie die zich sterk maakt voor de bescherming van auteursrechten.

Mocht Brein de zaak winnen kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het internet zoals we dat kennen omdat er dan effectief censuur zal kunnen worden toegepast.  In Nederland is downloaden van films, muziek en tv-series overigens nog steeds niet officiëel verboden.  Downloaden van copyrightbeschermde, commerciële software en games is dat wel.

Mocht de Amsterdamse rechter Brein in het gelijk stellen en de site illegaal verklaren dan zal Kuik een blokkade eisen van Nederlandse providers. "Als The Pirate Bay dan niets doet, dan zullen we met het vonnis in de hand naar de isp's stappen", zegt Kuik.