Rabo-renner Menchov wint Giro d'Italia

Denis Menchov is de winnaar geworden van de Giro d'Italia 2009. De renner van de Rabobank behield in de afsluitende tijdrit ondanks een val in de laatste kilometer zijn leidende positie in het klassement. De dagzege ging naar de Litouwer Ignatas Konovalovas.

De tijdrit ging over 14,4 kilometer dwars door de straten van Rome. Danilo Di Luca, de enige overgebleven concurrent van Menchov met een achterstand van 20 seconden, begon sterk en had bij de eerste tussenmeting al vijf seconden gewonnen. Daarna zette de Rus de zaken snel recht had op het tweede tussenpunt al negentien seconden voorsprong, waarmee de eindzege een feit leek.

In de slotkilometer leek de zege toch nog in gevaar te komen toen Menchov, op de door de regen spekglad geworden kasseitjes, onderuit ging. Hij kreeg razendsnel een nieuwe fiets en hield op de streep zelfs nog 21 seconden voorsprong op Di Luca over.

Door de regen waren de rijders die al vroeg op de dag in actie kwamen in het voordeel. De voor Cervelo uitkomende Konovalovas won de rit in een tijd van 18.42, hij bleef Bradley Wiggins één seconde voor.

De Giro, die dit jaar zijn honderdste verjaardag vierde, was drie weken lang een secondenspel. Bonificatieseconden speelden daarom een grote rol. Menchov vergaarde Onderweg 46 bonificatieseconden, Di Luca haalde bijna het dubbele, namelijk 88. Menchov reed vanaf 21 mei in de roze leiderstrui, die dag won hij een zware tijdrit over meer dan 60 kilometer. Daar was hij bijna twee minuten sneller dan Di Luca. Daarna kon hij zijn voorsprong iedere dag met succes verdedigen.

Het is voor Menchov zijn derde zege in een grote ronde. In 2005 en 2007 was hij al de beste in de Vuelta.

Uitslag 21e etappe:

#NaamPloegTijd
1Ignatas KonovalovasCervelo18.42
2Bradly WigginsGarmin+0.01
3Edvald Boasson HagenColombia+0.07
4Jarovslav PopovitsjAstana+0.11
5Marzio BruseghinLampre+0.16

Eindklassement:

#NaamPloegTijd
1Denis MenchovRabobank86:03.11
2Danilo Di LucaLPR+0.41
3Franco PelizottiLiquigas+1.59
4Carlos SastreCervelo+3.46
5Ivan BassoLiquigas+3.59