'Geflirt piloot oorzaak dodelijke crash'

Flirten en gesprekken over relaties tussen piloten hebben mogelijk bijgedragen aan het veroorzaken van de crash van een vliegtuig bij de Amerikaanse stad Buffalo in februari. 49 mensen kwamen daardoor om.

Dit meldt de New York Post vandaag op basis van bronnen dichtbij het onderzoek naar de crash. Volgens de krant zou de 47-jarige piloot Marvin Renslow vlak voor de crash uitgebreid hebben geflirt en gepraat met zijn 24-jarige co-piloot Rebecca Shaw. Dit terwijl het volgens regels van de Federal Aviation Administration (FAA), de instantie die toezicht houdt op de luchtvaart in de VS, verboden is onder de drie kilometer hoogte onderwerpen te bespreken die niets met de vlucht te maken hebben.

Een eerder onderzoek wees uit dat ijsvorming de belangrijkste oorzaak was van het ongeluk van het toestel, dat vanuit Newark in New Jersey was vertrokken. Enkele minuten voordat het toestel van budgetvliegmaatschappij Colgan neerstortte, zagen de piloten dat er ijs op de vleugels en het windscherm zat. De 47-jarige piloot had snelheid moeten maken, maar hield juist in.

De man zou met 109 vlieguren zeer onervaren zijn en enkele competentietests niet hebben gehaald, aldus bronnen vandaag in de krant. De 24-jarige co-pilote kwam net terug van een weekje vakantie en was zo verkouden dat ze zich eigenlijk ziek had willen melden, zo zou zijn gebleken uit opnames uit de cockpit.


'Geflirt piloot oorzaak dodelijke crash'  (foto: DAG)