Franse werknemers laten baas vrij

Werknemers van een Franse fabriek die hun werkgever meer dan een etmaal hadden gegijzeld, hebben hun baas vanochtend vroeg laten gaan. Volgens een vakbondsman heeft het bedrijf 3M meer geld ter beschikking gesteld voor ontslagvergoedingen.

De werknemers waren boos over plannen om bijna de helft van het personeel te ontslaan. Met de gijzeling hoopten ze af te dwingen dat minder mensen hun baan zouden verliezen.

De directeur van 3M werd opgesloten in het kantoor van de fabriek in Pithiviers, nabij Orléans. Het Amerikaanse conglomeraat 3M is vooral bekend door de Post-it-plakbriefjes die het produceert. In de fabriek moeten mensen weg omdat het bedrijf minder orders krijgt door de economische crisis.

Eerder deze maand sloot personeel van Sony hun baas in het zuidwesten van Frankrijk ook al op. De politie wil liever niet ingrijpen, om geweld te voorkomen.

De sociale spanningen in Frankrijk lopen hoog op. Door de economische crisis zijn inmiddels meer dan twee miljoen mensen werkloos. Naar verwachtingen zullen honderdduizenden mensen hun baan het komend jaar verliezen.