PvdD stelt kamervragen na onthulling op FOK!

De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme heeft gisteren Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën over het sponsorbeleid van verzekeringsmaatschappij Aegon. Dit naar aanleiding van een publicatie op  FOK!

FOK! publiceerde vorige week dinsdag 10 februari een artikel over verzekeringsmaatschappij Aegon dat betrokken is bij het sponsoren van stierenvechten in Mexico. Deze sponsoring van Aegon vindt plaats via haar Mexicaanse dochter Seguros Argos in Mexico. Deze dochteronderneming sponsort daar het stierenvechten in de grootste stierenvechtarena ter wereld, Plaza de toros in Mexico City. Ter ere van het zestigjarige bestaan van de arena sponsport de Mexicaanse levensverzekeringsmaatschappij een reeks gevechten die dit jaar worden gehouden in de arena. Aegon heeft een belang van 49% in deze onderneming. Er kan dus sprake zijn van actieve sponsoring van stierenvechten door het Nederlandse bedrijf. 

Onlangs werd bekend dat Aegon drie miljard euro aan staatssteun uit het steunfonds voor de financiële sector heeft ontvangen. Indirect kan er dus gesproken worden van sponsoring van stierenvechten door de Nederlandse overheid. Tegenover FOK! verklaarde Aegon niet op de hoogte te zijn van deze sponsoring. De verklaring van Aegon strookt echter niet met het gegeven dat het logo van Aegon duidelijk zichtbaar is op een spandoek bij de hoofdingang van de arena. Desondanks zegt Aegon van niets te weten. Ook zegt Aegon zeker te zijn dat er geen staatsteun is doorgevloeid naar haar dochteronderneming in Mexico.

De Partij voor de Dieren heeft vandaag aan minister van Financiën, Wouter Bos, gevraagd of hij op de hoogte is van deze sponsoring en wat zijn standpunt is inzake de sponsoring van Aegon van de stierenvechten. Dit laatste met name, daar door deze vermeende sponsoring de Nederlandse staat indirect het stierenvechten steunt. Ook vraagt de Partij voor Dieren aan de minister of er randvoorwaarden gesteld moeten worden in termen van duurzaamheid en diervriendelijkheid aan banken, verzekeraars en andere bedrijven die met publieke middelen overeind gehouden worden. Tot slot is de minister gevraagd om een standpunt in te nemen over de vraag of stierenvechten een verwerpelijk volksvermaak is dat op geen enkele wijze gesteund zou mogen worden met Nederlandse publieke middelen. En als de minister erkent dat Aegon zich schuldig heeft gemaakt aan de gestelde feiten, dit gevolgen kan hebben voor de staatssteun die Aegon heeft ontvangen.