Obama zet handtekening onder stimuleringsplan
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond zijn handtekening gezet onder het stimuleringsprogramma voor de economie. Het pakket omvat maatregelen ter waarde van in totaal 787 miljard dollar en voorziet in het scheppen of behouden van 3,5 miljoen banen.
"Ik wil niet doen alsof vandaag het einde van al onze problemen betekent. Maar we willen de weg vrijmaken naar groei en welvaart voor de lange termijn", aldus Obama in een toelichting.
Het programma voorziet in een groot aantal belastingvoordelen voor burgers en bedrijven, in totaal ter waarde van circa 300 miljard dollar. Zo’n 116 miljard dollar gaat op aan een direct belastingvoordeel van 400 dollar voor iedere werknemer.
Ook gepensioneerden, werklozen en andere mensen die niet werken, krijgen voordeel. Daarnaast zijn er voorzieningen voor huizenkopers, mensen die een nieuwe auto aanschaffen en ouders van studerende kinderen.

Obama zet handtekening onder stimuleringsplan (foto: DAG)
Nog meer triljoenen de markt inpompen. Met bijbehorende algehele alleenheerschappij voor de Federal Reserve.
[..]
Ik ben geen econoom en heb totaal géén verstand van dit soort zaken. Maar als ik hier een antwoord op zou geven dan zou ik zeggen dat geld wat bijvoorbeeld in bedrijven gestopt wordt, in de vorm van aandelen, wordt minder waard. Je stopt 40 euro in het bedrijf en krijgt er nu maar 20 euro uit. Misschien dat daar een stukje zit? Maar zoals gezegd, snap ik er eigenlijk geen snars van
@je edit
Die is redelijk simpel. Door nieuw geld te drukken krijg je inflatie.
Obama Stimulus May Cause New Depression, Says Economist Peter Schiff
2/6/09 Top U.S. economist Peter Schiff says that the Obama bailouts and stimulus will be an unmitigated disaster which could lead to another Great Depression.
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
Geld bijdrukken heeft dus consequenties. Doordat de waarde daalt, daalt ook de waarde van het 'onderpand' wat het geld representeerd. Stel, een lening wordt uitgegeven door een bank in vorm van een hypotheek. Deze lening is een waardepapier. Daalt de waarde van de monitaire eenheid dan zakt dus ook de waarde van het onderpand, het huis in dit geval. Dat niet alleen, maar door fractional banking krijgen banken toestemming om op basis van een waardehandeling tot een veelvoud van deze waarde verder uit te lenen. Deze leningen zijn dus ook waardehandlingen. Nog erger zelfs, een lening of hypotheek wordt natuurlijk gestort op een rekening, wat dus ook weer een waarde krijgt... Je ziet dus de evil circle.
Geld bijdrukken is dus geen ideale oplossing. Zie zimbabwe. Maar zelfs zonder bij te drukken wordt er veel meer geld gecreeerd wat eigenlijk niet in de reeele economie past. Rente is ook zo'n systeem. Rente creeerd effectief meer geld dan er geleend wordt. Niet dat dit gedrukt wordt maar het gaat uiteindelijk wel in het totale aanbod zitten.
Het is wel een oplossing. 'inflate your way out'. Zodra het geld op een laag genoeg punt komt wordt het dus goedkoper voor buitenlandse ondernemeningen om te investeren en hopen op een keerpunt. In de huidige crisis is dit geen ideale oplossing.
Heel simpel gezien: Banken moeten hun balans opstellen en zien dat ze moeten afboeken. De waarde van investeringen (hypotheken maar bijvoorbeeld ook aandelen) is niet meer zoveel waard, dus dan gaan de accountants aan het werk, maken een balans op, schrijven geld dus af, en daar verdwijnt het meeste geld. Zo gaat dat ook bij bedrijven. In een mindere mate ook bij prive personen.
Je ziet het daarentegen wel een beetje verschuiven. America krijgt door dat de handelsbalans (import vs export) heel erg slecht is en daardoor veel geld naar het buitenland exporteert. Nu de consumptie daalt wordt de afzetmarkt kleiner en China's welvaart stijgt. Dit heeft verschillende consequenties.
America zal dus eigenlijk de productie naar huis moeten halen, maar dan worden producten veel duurder wat economisch enorm remt. Al hoewel het de beste zet zou zijn om banen te creeeren is het dus een enorme investering en economische achteruitgang. China daarentegen zal dit niet leuk vinden aangezien zij een grote productie hebben en america als afzetmarkt hebben. China gaat dus kijken naar andere afzetmarkten en plaatsen voor productie (zie de laatste investeringen in Afrikaanse landen).
Verder weet ik ook niet hoe dit zich zal ontwikkelen. Maar ze zijn nou nog redelijke vriendjes maar dit kan zo omslaan. Zeker als China eenmaal een meer gebalanceerde afzet heeft. 1 mogelijkheid is dat China de leningen terug zal vragen, of dat het america gaat beinvloeden door steeds meer over te nemen. Het wordt een intressante strijd daar.
Dat de waarde van goud en huizen in het algemeen omhoog gaan is omdat het een lange tijd een goeie investering is geweest. Geld verliest vertrouwen en mensen gaan opzoek naar andere beleggingen, vanwaar ook de hoge goudprijs nu. Daarentegen zijn huizen en grond niet zo populair als belegging in america, en het is niet zo zeer verzadiging van de markt, maar een sterk verminderde vraag, en een overspeculatie van de representatieve waarde.
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
Dus degene opgelet die op zijn centje's let en maar een goedkoop tweedehandsje koopt, die krijgt dus niets!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken