'Wilders zou inreisverbod moeten snappen'

Geert Wilders zou als geen ander moeten snappen waarom hij niet naar binnen mocht van Groot-Brittannië; hij is immers zelf ook altijd voorstander geweest van een inreisverbod voor mensen die een potentieel gevaar voor de veiligheid kunnen vormen. Dit was de conclusie van premier Balkenende en de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen na afloop van de vergadering van de ministerraad gisteren.

Ondanks deze conclusie heeft Balkenende gisteren zijn equivalent Gordon Brown aan de telefoon gehad. Hij heeft hem gezegd dat het kabinet het er niet mee eens dat Groot-Brittannië Wilders afgelopen donderdag de toegang ontzegd heeft. Volgens Balkenende verwees Brown toen naar het Britse beleid mensen te weigeren die een potentieel gevaar vormen voor de openbare orde.

Wilders kan bezwaar aantekenen tegen zijn inreisverbod. Zowel Verhagen als Balkenende sporen Wilders aan om dit ook daadwerkelijk te doen. Het kabinet zal hem in dat geval met raad en daad terzijde staan. Verhagen: "Wij zijn het ook niet eens met het Britse besluit." Het commentaar van Wilders, dat hij zich te weinig verzet zou hebben, bestrijdt Verhagen: "Ik heb alles geprobeerd om de Britten op andere gedachten te brengen."