Drie doden door steekpartij in België

Bij een steekpartij in een kinderdagverblijf in het Vlaamse Sint-Gillis bij Dendermonde zijn vanochtend 1 volwassen vrouw en 2 baby's gedood. Er zouden ook 10 gewonden zijn gevallen waarvan enkele in levensgevaar. Dat meldden Vlaamse media vandaag.

De dader zou op de vlucht geslagen zijn. De politie is massaal uitgerukt, waarbij ook een helikopter is ingezet. Volgens het eerste signalement van de dader was zijn gezicht zwart-wit geschminkt.

Update 12.16 uur
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Guido den Padt heeft inmiddels laten weten dat de dader van de steekpartij is opgepakt.

Update 14.00 uur
De dader zegt dat hij Francis V. heet en afkomstig is uit Grembergen, een deelgemeente in Dendermonde. In die gemeente blijkt de man niet ingeschreven.

Hij verplaatste zich vanmorgen per fiets en droeg een rugzak met messen. Fiets, rugzak en kledij van de dader zijn in beslag genomen voor verder onderzoek in het laboratorium. Hij was vermoedelijk onder invloed van drugs en medicatie. De dader is gewond naar het ziekenhuis van Aalst overgebracht. Over het motief tast de politie nog volledig in het duister.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zijn de gewonde personen er zeer ernstig aan toe, Ze werden allemaal meerdere keren gestoken.

Update 17.30 uur

Enige tijd was er onduidelijkheid over het aantal dodelijke slachtoffers. Eerder vanmiddag werd gemeld dat er een vierde dode baby zou zijn, maar dit is twee uur later weer ontkend. Kroonprins Filip en prinses Mathilde brengen later op de dag een bezoek aan het opvangcentrum voor ouders en familieleden van slachtoffers van de steekpartij in Sint-Gillis.

Premier Jan Peter Balkenende heeft vandaag namens het kabinet zijn medeleven betuigd met de ouders van de slachtoffers van de steekpartij in het Belgische kinderdagverblijf. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs zal dezelfde gevoelens overbrengen aan haar Belgische ambtgenoot.

Balkenende sprak over "vreselijke berichten" die tijdens de ministerraad binnenkwamen. Na afloop zei hij dat kinderen "de basis van onze samenleving zijn. Dit bericht raakt ons allen."

 

Met dank aan knirfie, Andiamo, MrDutch en Trusten  voor de submit.