[Update] Tientallen doden door aanval IsraŽl

Zeker veertig mensen zijn in de Gazastrook omgekomen door een Israëlische luchtaanval. Dat meldde de Palestijnse politie vandaag.

"Ik ben bang dat er ten minste veertig doden zijn" aldus politiewoordvoerder Islam Shahwan voor de radiozender van de radicale Palestijnse organisatie Hamas. Hij zei dat er net een ceremonie aan de gang was op het terrrein van de politie toen de bommen vielen. Het hoofdkwartier van de politie is vernield.

Ziekenhuisfunctionarissen zeiden dat er zeker achttien doden zijn. Volgens ooggetuigen zijn zeker dertig raketten gevallen op verschillende gebouwen van Hamas.

De Israëlische regering was onbereikbaar voor commentaar. Eerder deze week had ze al gedreigd met een militair offensief als vergelding op de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Update:

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen van zaterdag op doelen in de Gazastrook loopt steeds verder op. Volgens medici hebben de bombardementen meer dan 140 mensenlevens geëist. In Gaza-Stad vonden zeker 120 mensen de dood. In Khan Younis en Rafah kwamen minstens 23 mensen om. Honderden mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger bevestigde dat het aanvallen heeft uitgevoerd. "Onze luchtmacht heeft massaal aanvallen uitgevoerd op de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook om een einde te maken aan de terroristische aanvallen van de afgelopen weken op Israëlische burgerdoelen", aldus een woordvoerder. "We hebben de burgerbevolking van de Gazastrook gewaarschuwd voor onze aanvallen. Hamas is geheel verantwoordelijk voor deze situatie".

Hij voegde eraan toe dat de operaties doorgaan zo lang dat nodig is. Deze aanval is "slechts het begin" aldus de woordvoerder voor de legeradio.

De Palestijnse president Mahmud Abbas, die in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever woont, veroordeelde de Israëlische aanvallen, aldus zijn woordvoerder.

Update:

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zullen doorgaan zo lang dat nodig is. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak vandaag gezegd tijdens een persconferentie.

De bewindsman reageerde op de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, waardoor meer dan 150 mensen omkwamen.

"De militaire operatie neemt tijd in beslag en zal worden uitgebreid als dat noodzakelijk is", aldus Barak. "Het zal niet gemakkelijk worden en het zal niet kort duren." Volgens de bewindsman is er een tijd voor vechten en een tijd voor rust. "En de tijd voor vechten is nu gekomen."

Update:

Het aantal mensen dat is omgekomen tijdens de Israëlische luchtaanvallen op gebouwen van Hamas in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 195. Driehonderd anderen raakten gewond, van wie 120 in kritieke toestand verkeren.

Dat heeft het hoofd van de nooddiensten in de Gazastrook gezegd. Hij liet weten dat het dodental opgelopen is door nieuwe bombardementen en doordat er slachtoffers onder het puin zijn gevonden.

Onder de doden bevinden zich hoge functionarissen, onder wie de gouverneur van Centraal-Gaza, de chef van politie die door Hamas was benoemd en het hoofd van de veiligheidsdienst van Hamas.


Tientallen doden door aanval Israël  (foto: ANP)