Veel overtredingen bij grote vrachtwagencontrole

Landelijke controles op in totaal 273 vrachtwagens en 22 bussen van donderdag tot en met vandaag hebben 126 overtredingen aan het licht gebracht. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten vandaag bekendgemaakt. In 74 gevallen ging het om het niet nakomen van bepalingen in de Arbeidstijdenwet. 34 chauffeurs moesten stoppen met rijden.

De controles vonden plaats langs de belangrijkste transportwegen van Nederland. Van de 34 chauffeurs die hun rit moesten beëindigen, hadden 31 zich niet gehouden aan de rusttijd. Ook hadden twaalf de rijtijd overtreden en hadden negen van hen de tachograaf, die rij- en rusttijden van chauffeurs registreert, gemanipuleerd. In totaal bleek 26 keer aan de tachograaf te zijn 'geknutseld'. Zo gebruikten vier chauffeurs geen of onjuiste bestuurderskaarten voor de digitale tachograaf en waren geen of valse gegevens op de tachograafschijven gezet.

Verder reed één vrachtwagenchauffeur zonder rijbewijs en werd een chauffeur aangehouden omdat hij werd gezocht voor overtreding van de Opiumwet. Eén transport werd stilgezet omdat geen vervoersvergunning was afgegeven. Een Poolse chauffeur werd achter het stuur betrapt terwijl hij eerder op de dag al een rijverbod had gekregen. Voor het transport waren niet alle benodigde vergunningen binnen. Na het weekeinde kan hij zijn rit voortzetten, als hij zijn ontheffing binnenheeft.