Ruim een ton boete voor MSN-worm

Twee Nederlandse mannen, een jonge en een zakenman, hebben bij elkaar ruim een ton boete gekregen voor het illegaal verspreiden van een MSN-worm.Telecomautoriteit OPTA gaf de boetes na een onderzoek.

Het duo gebruikte Windows Live Messenger, MSN, voor het versturen en ongemerkt installeren van kwaadaardige software op computers van consumenten. De software, Links4All, installeerde advertentiesoftware en spyware op minstens 180 duizend computers.

Veel gebruikers hebben last gehad van de worm, die zich voordeed als een bericht van een bekende. Consumenten kregen een linkje opgestuurd van iemand uit hun contactenlijst met zogenaamd een link naar vakantiefoto's. Als iemand daar in goed vertrouwen op klikte, kwam de kwaadaardige software op de PC. Daarna verstuurde het programma zichzelf weer naar alle mensen in de contactenlijst van het slachtoffer, waardoor het programma snel kon verspreiden. Omdat de berichten van een bekende leken te komen heeft de worm veel computers kunnen infecteren.

Boete

De OPTA kwam de twee op het spoor in het onderzoek naar andere spyware, bekend onder de naam DollarRevenue. De twee hielden zich bezig met het verspreiden van deze software en zo kwam de autoriteit ook het misbruik met Links4All op het spoor. Uit gegevens die zijn gevonden na inbeslagname bleek dat de twee minimaal 28 duizend euro hebben verdiend met de software. Het bleek te gaan om een samenwerking van een jonge man die de software ontwikkelde en een oudere zakenman die het geheel financierde.

De jongen was gedurende een deel van de duur van de overtreding minderjarig. Daarom heeft hij een lagere boete gehad, 16 duizend euro. De zakenman, die weigerde bepaalde gegevens te verstrekken, kreeg een extra hoge boete van 88 duizend euro. De twee kunnen nog in beroep gaan tegen de boete. Meer multimedia