OS: Spitz trots op prestaties Phelps

De prestaties van zwemmer Michael Phelps steken Mark Spitz niet, integendeel, hij is trots op wat de 23-jarige Amerikaan laat zien. "In een woord heroïsch. Ik ben trots op wat hij heeft gedaan", zei Spitz over zijn landgenoot. Phelps zwom zaterdag op de 100 meter vlinder naar zijn zevende goud, een evenaring van het record dat Spitz in 1972 op de Spelen in München zwom

Spitz sprak lovende woorden over Phelps. "Hij is niet alleen de grootste zwemmer of de grootste olympiër aller tijden, hij is misschien wel de grootste sporter die ooit op deze planeet heeft rondgelopen." De inmiddels 58-jarige Spitz stelde dat de prestaties van toen en nu niet echt met elkaar zijn te vergelijken. "Ik deed het toen, in mijn tijd in die omstandigheden. En 36 jaar lang was dat onaantastbaar. Ik geniet ervan dat iemand is geïnspireerd door mijn prestaties van toen. Hij verdient het."

Phelps gaat zondag op voor zijn achtste gouden medaille, waarmee hij het record van Spitz zou verbreken. Op de 4x100 meter wissel estafette gaat hij met Amerika voor de eerste plaats. Zeker van zijn zaak is Phelps nog niet. "We winnen niet zomaar. Het Australische team heeft veel goede zwemmers voor de wisselslag. Het wordt een spannende race."