Kinderen veelplegers vaker in de fout

Kinderen van ouders die wel eens met de politie in aanraking zijn geweest, krijgen daar zelf vaker mee te maken dan kinderen die 'schone' ouders hebben. Ruim 25 procent voor de eerste groep, tegenover 12,5 procent voor de andere groep. Volgens het CBS is de kans het grootst als de moeder een verleden heeft waarbij zij vaak in aanraking met Justitie is geweest.

De kans dat kinderen de fout ingaan als hun vader ooit verdacht is geweest van een misdrijf, is 24 procent en bij hun moeder is dat 32 procent. Het percentage loopt op tot veertig procent wanneer beide ouders verdachten zijn geweest. Naar mate de ouders vaker met Justitie in aanraking zijn geweest, gaan hun kinderen ook vaker het verkeerde pad op. Het grootste risico lopen jongeren waarvan de moeder kan worden bestempeld als veelpleger. Maar liefst 59 procent gaat dan zelf ook de fout in.

Zonen van mensen die ooit verdachte zijn geweest bij een misdrijf, worden vier keer zo vaak zelf verdacht als dochters. Bijna één procent van de jongeren heeft ouders die beiden ooit door de politie als verdachten zijn aangewezen.