Telegraaf moet Volkert van der G. betalen

De Telegraaf moet 2500 euro betalen aan Volkert van der G. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald, meldt Van der G's advocaat Quirijn Meijnen. De moordenaar van Pim Fortuyn had 9500 euro geëist omdat de krant in een artikel heeft gesuggereerd dat hij betrokken was bij de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996.

De rechtbank bepaalde ook dat het in 2006 gepubliceerde artikel onrechtmatig was. Van der G. is tevreden met de uitspraak, zei Meijnen.

Voormalig milieu-activist Van der G. lichtte zijn eis tot schadevergoeding twee weken geleden toe in de extra beveiligde bunker van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Daar hadden zich aanhangers van Pim Fortuyn verzameld, maar die zorgden niet voor problemen.

Meijnen had niet om rectificatie gevraagd, omdat de uitspraak toch wel veel aandacht van de media zou krijgen. "Het is leuk dat iemand die is veroordeeld ook recht heeft op bescherming van zijn eer en goede naam", reageert de advocaat.

De Raad voor de Journalistiek oordeelde vorig jaar maart dat De Telegraaf niet de indruk had mogen wekken dat Van der G. ook betrokken is bij de moord op Chris van der Werken. De krant had het belang van de privacy van Van der G. niet op verantwoorde wijze afgewogen tegen het maatschappelijk belang van de publicatie, oordeelde de raad, die ook het weergeven van Van der G.'s volledige naam in het artikel afkeurde.

Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat Van der G. geen verdachte is in deze zaak. Na de moord op Fortuyn in mei 2002 heeft de Nationale Recherche zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Van der Werken wel onderzocht, maar de conclusie was dat er geen bewijs was. Van der G. zit een straf van achttien jaar uit voor de moord op Pim Fortuyn.