Bussemaker: niet terug naar de breinaald

Een abortus moet gratis blijven. Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) wijst het voorstel van de hand om iedereen te laten betalen voor een abortus. "We moeten niet terug naar de breinaald", zei Bussemaker verwijzend naar de manier waarop abortus wordt uitgevoerd in sommige landen waar abortus verboden of zeer prijzig is.

De staatssecretaris deed haar uitspraak dinsdag in een Kamerdebat over medisch-ethische kwesties als abortus en euthanasie. In Nederland is het voor vrouwen gratis om een abortus te laten doen. De kosten worden betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Buitenlandse vrouwen die in Nederland een abortus ondergaan moeten wel gewoon betalen.

Bussemaker stelde het 'fundamenteel oneens' te zijn met het voorstel van de PVV. "Ik moet er niet aan denken dat mensen hun toevlucht nemen tot goedkopere methoden", zei ze. PVV-Kamerlid Fleur Agema, die het voorstel voor het in rekening brengen van een abortus had gedaan, nam aanstoot aan de bewoordingen van de staatssecretaris. "Alsof mijn voorstel leidt tot breinaaldpraktijken".