Vakbond NPB verwerpt bod politie-cao

Icoon PolitieDe politievakbond NPB heeft vandaag het cao-bod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verworpen. Bondsvoorzitter Hans van Duijn zei dat 43 procent van de leden een stem heeft uitgebracht en daarvan was 91 procent tegen het bod.

De NPB is na de ANPV en de ACP de derde landelijke politievakbond die stellig 'nee' zegt tegen het laatste bod van Ter Horst. De bond voor hoger politiepersoneel accepteert het bod, mits een aantal wijzigingen wordt doorgevoerd.

Als de minister voor vrijdag middernacht niet met een gullere bieding komt, gaan de bonden harde acties voeren, hebben ze aangekondigd.

Teleurgesteld
Minister Ter Horst is teleurgesteld dat ook de politievakbond NPB haar eindbod heeft verworpen. Volgens haar woordvoerder had ze gehoopt dat de bond in de eindafweging toch akkoord zou gaan met de voorstellen.

Hij wees erop dat de minister in de afgelopen maanden haar aanvankelijke bod twee keer heeft verhoogd. Daarna zijn er verkennende gesprekken geweest, die uitmondden in een bemiddelingspoging. De partijen weten dat het geven en nemen is in zo'n proces en daarom had Ter Horst gehoopt dat het resultaat anders zou zijn uitgevallen, aldus de zegsman woensdag.

De bewindsvrouw en de vakbonden komen vrijdag bij elkaar om de situatie te bespreken. De bonden eisen dat ze met een guller bod op de proppen komt. De woordvoerder van Ter Horst wilde daar niet op vooruitlopen.

Nieuw debat
De PVV in de Tweede Kamer vraagt opnieuw een debat met Ter Horst over het cao-conflict. Kamerlid Hero Brinkman wil met de minister in debat voordat zij vrijdag een ontmoeting heeft met de politievakbonden.

Brinkman verwacht weinig van dat gesprek tussen de minister en de bonden. ''Ze neemt geen zak geld mee en dus zullen de politiemensen niet tevreden zijn'', aldus de PVV'er.

De Tweede Kamer heeft vorige week een spoeddebat gehouden over het slepende cao-conflict bij de politie. Daarin werd duidelijk dat een Kamermeerderheid wil dat Ter Horst extra geld vindt om de agenten ''een fatsoenlijk loonbod'' te doen