'Ajax moet vertrek van beurs overwegen'

Icoon VoetbalDe commissie die het beleid van voetbalclub Ajax van de laatste tien jaar heeft onderzocht velt een hard oordeel over het functioneren van algemeen directeur Maarten Fontein en technisch directeur Martin van Geel. Vanmiddag werd het rapport van 'de commissie Coronel' gepresenteerd in de perskamer van de Amsterdam ArenA.

De commissie heeft het huidige bestuursmodel en het voetbaltechnische beleid van de Amsterdamse voetbalclub flink onder de loep genomen. Het rapport pleit voor een trainer die managementkwaliteiten heeft en leiding geeft aan de hele betaald voetbal afdeling. Een andere optie is een sterke technisch directeur die veel verantwoordelijkheden krijgt.

Ajax is in 1998 naar de beurs gegaan maar volgens de commissie heeft dit weinig opgeleverd. "De club heeft natuurlijk wel voordeel gehad van die 54 miljoen euro", aldus erelid Uri Coronel. "Maar we adviseren toch om te onderzoeken of de beursnotering beëindigd kan worden. Dat hoeft niet veel geld te kosten. Ajax kan namelijk best een naamloze vennootschap blijven. Het voordeel van de beurs is er nu niet meer."

Ook op technisch gebied is er behoorlijk veel mis gegaan in de afgelopen jaren. Er zijn te veel spelers aangetrokken waarvan niet duidelijk is op wiens gezag dat gebeurde. Ook werden er spelers gehaald die niet van toegevoegde waarde waren.

Voorzitter John Jaakke heeft aangegeven blij te zijn met het rapport van de onderzoekscommissie. "Natuurlijk is het nooit leuk om kritiek te krijgen, maar we gaan er mee aan de slag", aldus Jaakke. De voorzitter wilde niet bevestigen dat de Raad van Commissarissen heeft gevraagd om het vertrek van algemeen directeur Maarten Fontein.

Het volledige rapport is hier te vinden.
Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!