Jane Fonda zegt "kut" op tv

Icoon Amerika

De Amerikaanse actrice Jane Fonda heeft op de Amerikaanse televisie het woord "cunt" (kut) in de mond genomen. In de Today Show van de zender NBC sprak ze over De Vagina Monologen, een theaterstuk waarin vrouwen hun seksualiteit blootleggen. NBC verzuimde het woord te censureren. Presentatrice Meredith Vieira greep meteen in en bood de kijkers excuses aan. Ze sprak over een uitglijder. In latere uitzendingen was het woord niet meer te horen.

In het 'puriteinse' Amerika is het wettelijk verboden op de publieke televisie schuttingtaal te gebruiken. Dit op basis van de verboden zeven woorden; 'shit', 'piss', 'fuck', 'cunt', 'cocksucker', 'motherfucker' en 'tits'. In het verleden zijn daarvoor al forse boetes uitgedeeld.

Fonda vertelde dat ze was benaderd om mee te doen aan het theaterstuk. "Ik was gevraagd een monoloog te doen die Kut heette en ik zei: Ik dacht het niet. Ik heb al genoeg problemen", aldus Fonda. Nadat ze de Monologen had gezien, werd ze razend enthousiast en besloot ze alsnog mee te doen.


"cunt"