Boete voor wachten op overstekende kat

Icoon OpmerkelijkWe schrijven 7 januari van dit jaar. Schiedammer Cees Schuurmans staat in zijn woonplaats met zijn auto te wachten voor het rode stoplicht. Daarnaast staan twee agenten. Niets aan de hand denkt de 49-jarige automobilist, want hij staat keurig stil voor het rode licht.

Wanneer het licht op groen springt, ziet Cees dat er een kat oversteekt. Hij wacht dus met wegrijden om het poezenbeest een gewisse dood te besparen.

Een aantal dagen later valt er een bon bij Cees in de bus. Of hij even 75 euro wil betalen wegens het negeren van het groene licht. Een woedende Cees heeft inmiddels de burgemeester aangeschreven en haar gemeld dat hij ''kotsmisselijk'' wordt van dit boetebeleid, en daarna alle Kamerleden.

Hij hoop dat het ''gezeik'' door elke partij wordt opgepikt, ''want dit is natuurlijk te gek voor woorden.'' Volgens Cees moeten die leerling-agenten gewoon wel schrijven, ''anders krijgen ze een slechte beoordeling en mogen ze niet door naar het volgend jaar. Dan krijg je dit soort flauwekul.''

Huub Veeneman van de politie Rotterdam Rijnmond zegt in het AD dat dit wel een zeldzaam geval is. ''Maar de wet zegt nou eenmaal dat alles wat je doet waarbij je het verkeer belemmert, een overtreding is.'' Het beste kan de Schiedammer volgens Veeneman bezwaar aantekenen tegen de bon. Dat gaat Schuurmans dan ook doen. En als dat wordt afgewezen, dan zal hij de zaak laten voorkomen.

Overigens is het expres doodrijden van een dier ook strafbaar.