Kok Oliver gaat op tv kuiken elektrocuteren

De beroemde Britse tv-kok Jamie Oliver gaat komende vrijdag op televisie een kuikentje elektrocuteren. De chefkok wil zo de wanpraktijken in de gevogelteindustrie aan de kaak stellen. In een ander fragment zal hij tonen hoe mannelijke kuikens, die ongeschikt zijn voor de eierenindustrie, in een zuurstofarme kamer worden geruimd.

Oliver toont de beelden aan zijn gasten, waaronder een aantal bazen van de voedselindustrie. Hij wil hen en de kijkers laten zien hoe dieronvriendelijk de conventionele slachtmethoden zijn.

De kok wil ook de supermarkten overtuigen om een eerlijke prijs vast te stellen voor ''ethisch gekweekt'' gevogelte. De supermarktketen Sainsbury's - waarmee Oliver een miljoenencontract heeft - weigerde medewerking.

De actie doet een beetje denken aan iets wat Midas Dekkers in de jaren 90 op de Nederlandse tv deed. Voor de VARA-televisie kookte hij in het programma 'Gefundenes Fressen' levend een kreeft, zoals dat gewoonlijk is in restaurants. Alleen deed Midas dat in een grote doorzichtige glazen pot die close-up in beeld werd gebracht, zodat iedereen de doodstrijd van de kreeft kon aanschouwen.