Ophef in Marokko na 'homohuwelijk'
Als snel sprak men in het stadje Ksar el Kébir schande van dit 'homohuwelijk'. In de week die volgde, stelden bewoners, onder wie veel islamisten, een petitie op dat er een officieel onderzoek moet komen naar dit vermeende homohuwelijk. Parlementslid Mustafa Ramid van de islamitische partij PJD vroeg in een open brief aan de minister van binnenlandse zaken om ingrijpen.
Nadat ook verschillende imams tijdens het vrijdaggebed de bewoners hadden opgeroepen te demonstreren tegen deze ''overspelige praktijken'', togen duizenden jongens de straat op. Schreeuwend kwamen ze aan bij het huis van de moeder van Fouad, de man die zich als vrouw had verkleed. Hij staat in het stadje al jaren bekend als homo.
De woning werd vernield en Fouad gaf zichzelf aan bij de politie om aan de woedende menigte te ontkomen. Nog nooit gingen in Marokko mensen zo massaal de straat op uit morele verontwaardiging.
Eergisteren stond Fouad met vijf anderen terecht voor homoseksualiteit bij de rechtbank. Ze riskeren straffen van tussen de zes maanden en drie jaar cel. Hun advocaat acht de kans klein dat ze worden vrijgesproken. De mensenrechtenadvocaat heeft de verdediging op zich genomen omdat geen enkele andere advocaat bereid was dat te doen. ''Het proces reflecteert dat er in Marokko geen cultuur bestaat waarin je anders mag zijn dan de rest”, zegt hij. Maandag wordt de rechtszaak voortgezet.
Homoseksualiteit in Marokko is overigens geen vreemd verschijnsel. Tanger stond ooit bekend als homostad. En sommige jongens hebben hun eerste seksuele ervaring met iemand van hetzelfde geslacht, omdat ze niet aan meisjes kunnen komen. Anderen hebben een relatie tegen betaling. Schrijver Paul Bowles had er vroeger veel relaties met jongens. In Marrakech dansen avond aan avond travestieten op het grote plein Jmaa el Fna ter vermaak van de omstanders. Homoseksualiteit kan in Marokko, als het maar niet te openlijk gebeurt.
Het filmpje en de protesten