VK en VS blijven aandringen op sancties Iran

Icoon BuitenlandsOndanks het 'geruststellende' rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten blijven zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten aandringen op sancties tegen Iran. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei gisteren dat Iran niet tegemoet komt aan de eis van de internationale gemeenschap dat het stopt met het verrijken van uranium en daarom is volgens hem een nieuwe VN-resolutie nodig over het Iraanse atoomprogramma.

De Amerikaanse president Bush eist dat Iran informatie vrijgeeft over het vermeende eerdere kernwapenprogramma, waarmee Iran volgens het rapport in 2003 gestopt zou zijn. Bush: "Iran heeft een strategische keuze: opheldering geven over de omvang van zijn nucleaire activiteiten en na stopzetting van zijn verrijkingsprogramma onderhandelingen aangaan, of doorgaan op de weg van isolement."

De Bush-administratie is bang dat de internationale druk op Iran zal afnemen door het rapport. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice blijft erbij dat Iran een dreiging is, mede door de Iraanse ontwikkeling van ballistische raketten en het verrijken van uranium.

Rice noemt het regime in de hoofdstad Teheran 'problematisch en gevaarlijk'. Zij is druk bezig om andere landen als Duitsland, Frankrijk, Rusland en China over te halen om druk op Iran te houden. Rusland en China zullen hier waarschijnlijk geen gehoor aan geven.

Binnen Iran hopen gematigde tegenstanders van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat een diplomatieke oplossing nu dichterbij komt. Ahmadinejad is opgetogen over het rapport, en zegt dat Iran ten onrechte in kwaad daglicht is gesteld door leugens van 'kwaadwillenden'.

Mohammed el-Baradei, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties, zei woensdag dat het rapport Iran enigszins rehabiliteert. Hij zei het rapport met 'een zucht van verlichting' te hebben ontvangen, omdat het in lijn is met de bevindingen van het IAEA.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei gisteren dat er geen bewijzen zijn dat Iran ooit met de productie van kernwapens bezig is geweest: "De gegevens die wij hebben gezien stellen ons niet in staat om met zekerheid te zeggen dat Iran ooit een kernwapenprogramma heeft gehad." Wel zal Rusland van Iran eisen dat zij volledige openheid geven over het atoomprogramma en dat Iran haar volledige medewerking zal verlenen aan het IAEA.


Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijven met de vinger naar Iran wijzen