Scientology kerk mogelijk voor de rechter

Icoon BuitenlandsDe kans bestaat dat bestuursleden van de Scientology Kerk zich in België zullen moeten verantwoorden voor de rechter. Het federale parket wil de kerk laten vervolgen, onder andere als criminele groepering en voor oplichting van haar leden.

In 1999 begon het Belgische gerecht een onderzoek naar de Scientology-beweging. Ze had een klacht gekregen van ex-leden die waren opgelicht. De praktijken van de Scientology Kerk werden volledig doorgelicht en nu is het onderzoek afgerond.

Veertien leden van de Belgische Kerk van Scientology en van het Europese bureau van de beweging worden beschuldigd van een hele reeks misdrijven: criminele organisatie, afpersing, oplichting, inbreuken op de handelspraktijken, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde.

Als de Belgisch raadkamer de vraag van het parket volgt, wordt dit proces zo goed als een wereldprimeur. Scientology is in sommige landen zoals de Verenigde Staten erkend als een godsdienst en nooit eerder werd de organisatie op dergelijke schaal vervolgd.

Scientology geeft onder meer erg dure cursussen aan de leden waardoor ze zich 'geestelijk kunnen ontplooien'. Tegenstanders van deze beweging vinden het meer 'brainwashing' en 'manipulatie'. Bekende filmsterren als Tom Cruise en John Travolta zijn fanatieke aanhangers van de Scientology Kerk.


Subheader
John Travolta ontplooit zich geestelijk.


Met dank aan Kwalitorie voor de submit.