China: EU demoniseert onze goederen

Chinese produkten kunnen gevaarlijk zijnChinese officials vinden dat de EU China aan het demoniseren is door de goederen uit China tegen te houden. "Het is onverantwoordelijk van Europa om het 'Made in China' in zo'n kwaad daglicht te stellen", aldus Li Changjiang, hoofd van de Chinese waker voor veiligheidszaken.

De onderlinge ergernissen begonnen toen er giftige stoffen in speelgoed gevonden werd dat in China is geproduceerd. De directeur van de fabriek waar het speelgoed vandaan kwam pleegde zelfmoord. Vervolgens werden er nog meer giftige stoffen gevonden in uit China afkomstige produkten, zoals benzeen en het kankerverwekkende dichloorethaan in matrassen. Ook werd in Nieuw-Zeeland op kinderkleding dat uit China afkomstig was negenhonderd keer de toegestane hoeveelheid formaldehyde aangetroffen.

Volgens de Chinese officials zou de EU de boel demoniseren om de eigen markt te beschermen. De Europese Commissie vindt echter dat de veiligheid in het gedrang komt omdat China te goedkoop wil produceren en de kwaliteitscontroles gebrekkig zijn. De beweringen dat Europa om politieke doeleinden de producten van China zou demoniseren zouden volgens handelscommissaris Mandelson "Compleet verzonnen" zijn. "Dit is geen kwestie van handel, maar van gezondheid". Ook laat hij China weten dat vergeldingsacties vanuit de kant van China kunnen zorgen voor een gepaste reactie

Lees ook op het forum

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.