Medeoprichtster comité ex-moslims: Jami te extreem

Icoon BinnenlandsMedeoprichtster van het comité voor ex-moslims Loubna Berrada vindt dat Ehsan Jami is doorgeschoten met zijn uitspraken over de islam. Dat zegt ze vandaag in het AD. ''Het was veel te extreem en zijn uitspraken brachten ons in gevaar. Niet alleen hem, maar mij ook.''

Het comité komt op voor het recht van ieder individu om zijn geloof te kiezen of zijn geloof op te geven. Jami werd de afgelopen tijd mishandeld en bedreigd met de dood. Hij wordt sinds kort beveiligd.

''We zouden in de beginfase drie interviews geven, maar voor ik het wist had hij er dertig gedaan. Had hij de koran achterlijk genoemd, en de profeet Mohammed een crimineel. Hij ging maar door. Ik snapte er niks van. Zo creëer je geen draagvlak, zo maak je alleen maar mensen boos'', aldus Berrada.

Ze besloot uit het comité te stappen, maar kwam daar later op terug omdat ze het doel te belangrijk vond. ''Maar toen kreeg ik te horen dat er op mijn aanwezigheid geen prijs meer werd gesteld. Ik ben misschien te genuanceerd, ik weet het niet. Ik krijg inmiddels geen contact meer met Ehsan, dus kan het hem niet vragen.''

Berrada vindt dat Ehsan mensen beledigt die nog wel moslim zijn. ''Hij doet ook mijn familieleden pijn, die nog gewoon moslim zijn. Bovendien gaat het nu alleen nog maar over hem.''

Steuncomité
Jami wordt wel gesteund door het steuncomité ex-moslims. Gisteren vroeg het comité ongeveer vijftig politici, wetenschappers, journalisten en schrijvers per brief een verklaring te ondertekenen over de geloofsvrijheid.

Onder degenen die de brief ontvangen, zijn de fractievoorzitters van alle politieke partijen in de Tweede Kamer. Het steuncomité zal midden september bekendmaken wie de brief hebben ondertekend. Dan presenteert het Comitč van ex-moslims zich, dat Ehsan Jami heeft opgericht. Dit comité komt op voor het recht van ieder individu om zijn geloof te kiezen of zijn geloof op te geven. De islam erkent dat recht niet.

Het Steuncomité noemt de verklaring, die het heeft voorgelegd, een ''bericht uit de samenleving'', van mensen die opkomen voor het recht op een vrije keuze van godsdienst en levensovertuiging. Het comité wijst erop dat dat recht, een van de grondslagen van de Nederlandse samenleving, onder zware druk staat. Bovendien weten ex-moslims dan dat verscheidene prominente Nederlanders hen steunen.

Het Steuncomitč heeft bij de keuze van de ongeveer vijftig Nederlanders gestreefd naar een evenwichtige afspiegeling van de samenleving: links en rechts, gelovig en niet-gelovig, moslims en niet-moslims. Voorzitter van het comité is de journalist Michiel Hegener. Tot de leden behoren de politicoloog Jos de Beus, hoofdredactrice Cisca Dresselhuys van Opzij, de schrijfster Nahed Selim en de journalist Theodor Holman.