Winterspelen 2014 in Sotsji, Rusland

Icoon Sport

De Russische badplaats Sotsji organiseert in 2014 de Olympische Winterspelen. De stad kreeg gisterenavond de meeste stemmen bij de verkiezing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Guatemala-stad.

Salzburg (Oostenrijk) en Pyeongchang (Zuid-Korea, dus niet Pyongyang) waren de andere kandidaten. Salzburg viel al in de eerste stemronde af. De Oostenrijkse kanselier Alfred Gusenbauer sprak van "een verkeerde keuze". Jeon Yong-kwan van de Zuid-Koreaanse delegatie vroeg zich openlijk af wat Zuid-Korea fout had gedaan. De Winterspelen in 2010 worden in Vancouver (Canada) gehouden.

Er is veel kritiek op de keuze van Sotsji. De keuze is opmerkelijk, omdat er in de stad boven Georgië vrijwel geen enkele faciliteiten beschikbaar zijn. Alles zal vanaf de grond opgebouwd moeten worden, terwijl in Zuid-Korea het gehele complex al beschikbaar was. Ook heeft Greenpeace kritiek, omdat veel sportcomplexen in natuurgebieden gebouwd worden.

Critici stellen dat Sotsji alleen maar heeft kunnen winnen door gelobby en grote dure campagnes. Zo heeft de Russische president Vladimir Poetin een buitenhuisje in Sotsji. Het zou zonder dure campagnes niet meer mogelijk zijn om een Olympisch evenement te organiseren. Toch is Sotsji een echte sport- en vakantiestad: zo komen onder andere de tennissers Yevgeny Kafelnikov en Maria Sjarapova hier vandaan.


Rusland blij met de keuze