India heeft groot gebrek aan muntgeld

Icoon FinancieelSommige winkeliers in Nederland klagen al als we betalen met 50 euro-biljetten, omdat ze weinig wisselgeld hebben, maar in India is het nog veel erger. Daar is het tekort aan muntgeld zo groot, dat winkeleigenaars zich zelfs tot bedelaars wenden om aan wisselgeld te komen. De stad Calcutta heeft het meeste last van het gebrek aan muntjes van ťťn en twee roepie.

Er zijn veel munten over de grens naar Bangladesh gesmokkeld om daar te worden omgesmolten tot scheermesjes en religieuze beelden. Wegens het grote gebrek aan muntgeld stonden duizenden mensen bij banken om hun bankbiljetten om te wisselen. Door de inflatie van bijna vijf procent in India is het metaal waar een roepie van gemaakt is meer waard dan het geldbedrag ťťn roepie.

Van een ťťn roepie muntje kunnen mensen vier scheermesjes maken, die op hun beurt twee roepie per stuk waard zijn. De Indiase centrale bank heeft noodmaatregelen genomen. Deze maand heeft de bank al 5 miljoen roepie aan muntgeld uitgegeven, maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod.

Om het probleem te omzeilen, vragen handelaren hun klanten meer spullen te kopen of winkeliers geven bijvoorbeeld snoepjes in plaats van wisselgeld terug.

Met dank aan IRAKEES-NL voor de submit.