'Afluisterschroef Margarita zat er echt'

Icoon BinnenlandsDe afluisterschroef, waarvan Prinses Margarita beweerde aanwezig te zijn in de kamer van het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, lijkt echt te bestaan. Dit zegt althans Robert Coleman, beveiliger van het ministerie van Algemene Zaken, beter bekend als de Joker. Coleman kwam een tijdje geleden in het nieuws omdat hij, geschminkt als Batman-figuur Joker een identiteitskaart aanvroeg.

Coleman doet zijn uitspraak in Vrij Nederland, waarin hij ook een boekje opendoet over de beveiliging van het Kabinet der Koningin. Hij was het, die NOVA tipte over de geheime stukken die met het afval buiten zouden worden gezet. NOVA hapte op de tip en haalde inderdaad diverse vertrouwelijke stukken uit het afval.

Robert Coleman is van plan een boek gaan schrijven naar aanleiding van de gebeurtenissen. Daar komt nogal wat in te staan, belooft hij. Een van de onderwerpen is de 'microfoon' die Margarita zou hebben gezien tijdens gesprekken met koningin Beatrix. Het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst verklaarde destijds dat het een schroef van een schilderij betrof, maar Margarita dacht dat het een kleine microfoon was. "Laat ik dit zeggen: die afluisterschroef bij de RVD, waar prinses Margarita het over had, die zat er echt", aldus Coleman.