China's vraag naar olie blijft stijgen

Icoon EconomieChina's vraag naar olie steeg in april met 3,9 procent, iets hoger dan in maart maar nog steeds onder de verwachtingen voor het gehele jaar, zo luidde de data uitgegeven door Chinese instanties.

Een sterke vraag naar brandstof voor transport was de grootste reden voor de stijging. Vooral kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, was sterk in trek in verband met de vakantie.

De stijging in de vraag naar olie kwam van 3,4 procent in maart. Dit bracht de vraag van de eerste vier maanden naar 6,82 miljoen vaten per dag, 4,3% hoger dan dezelfde periode in 2006.

Door geheimhouding van de inventaris van opgeslagen olie door zowel de Chinese regering als door bedrijven, is er echter enige onzekerheid over het gebruik van de olie. China importeerde in april 3,6 miljoen vaten olie per dag, een record. Dit kan er echter op wijzen dat de regering en/of bedrijven grote hoeveelheden aan het opslaan zijn, en de verhoogde vraag naar olie niet enkel door meer consumptie komt.

Ondertussen heeft een woordvoerder van de OPEC verklaard dat zij het niet nodig vinden om meer olie uit de grond te halen, ondanks de immer groeiende vraag naar het zwarte goud. Het probleem zit hem volgens hen in de raffinaderijen die de (ruwe) olie verwerken tot, onder andere, benzine. Deze zouden niet genoeg capaciteit hebben om aan de vraag te voldoen, aldus OPEC.

De olieprijs is sinds januari dit jaar van 50 dollar per vat gestegen tot 63-71 dollar. Slechts een aantal dollar verwijderd van het record van vorig jaar, 78,40 dollar per vat.

Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan de hoge olieprijs, welke tien jaar geleden steevast tussen de 10 en 20 dollar hing. Maar de OPEC houdt vol dat de olieprijs niet 'hoog' is. "U moet onthouden dat de kosten om olie te produceren omhoog gaan, dus de prijs is nu normaal", aldus de Secretaris Generaal van de OPEC, Abdullah al-Badri. Hiermee geeft de OPEC toe dat het tijdperk van de makkelijk winbare olie, zijn einde nadert.


De olieprijzen, van 1994 tot 2007.

Met dank aan waht voor de submit, de herschrijving, en al het onderzoek dat daarbij kwam kijken.