FNV: geef allochtoon voorrang bij baan

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) pleit voor een voorkeursbehandeling voor allochtonen bij sollicitaties. Wanneer er sprake is van gelijke geschiktheid zou de voorkeur naar een allochtoon moeten gaan. Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in een interview met het weekblad Volkskrant Banen.

Volgens Jongerius kunnen op deze wijze de kansen op een baan voor allochtonen worden vergroot en discriminatie bestreden.

Jongerius zegt zelf ooit bij de FNV te zijn aangenomen dankzij een voorkeursbeleid. ''Daar schaam ik me helemaal niet voor. Ik kwam twintig jaar geleden bij de FNV binnen door op een advertentie te reageren waarin ze expliciet vrouwen vroegen. De bond was toen een mannenbolwerk. Ik ben me ervan bewust dat ik niet op deze plaats had gezeten als ze toen niet expliciet vrouwen hadden gezocht. Er is niks mis met een voorkeursbeleid. Ik ben dolblij dat ik het product ben van zo'n positieve actie. Ik heb altijd gedacht: als ik maar binnenkom, dan laat ik daarna wel zien wat ik waard ben.''

Wettelijke dwang om het personeel een afspiegeling van de maatschappij te laten zijn, wijst de FNV-voorzitter echter af. Bedrijven moeten volgens haar eerst zelf maar eens beginnen met een allochtonen-voorkeursbeleid te ontwikkelen. Desondanks bleek vorige week dat PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken de helft van de stages en werkervaringsplaatsen bij de overheid voor allochtonen reserveert.

De werkloosheid onder allochtone Nederlanders is twee keer zo hoog als onder autochtonen. Dat geldt zowel onder laag- als onder hoogopgeleiden. Hoewel 16 procent van de beroepsbevolking van 15- tot 65-jarigen tot de allochtone Nederlanders wordt gerekend, heeft slechts de helft van hen een baan.